Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Министарство културе кроз појединачна давања за две године доделило 43 хиљада евра медијима супруге директора БИА и Радоицe Милосављевићa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

08. 11. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Министарство културе кроз појединачна давања за две године доделило 43 хиљада евра медијима супруге директора БИА и Радоицe Милосављевићa

Министарство културе и информисања за претходне две године је кроз појединачна давања медијима у власништву Ирене Гашић, супруге директора БИА и функционера СНС-а Братислава Гашића и крушевачког бизнисмена Радоице Милосављевића доделило укупно 5.049.200 динара, открива Удружење новинара Србије (УНС).

Иначе, појединачно давање подразумева доделу новца без јавног конкурса, без оцене комисије, а на основу одлуке руководиоца органа надлежног за послове јавног информисања. Новац се може доделити само за пројекте који нису могли бити планирани у време расписивања конкурса за пројектно суфинансирање медија.

У решењима за појединачна давања медијским пројектима, у које је УНС имао увид, наводи се да је ове и прошле године фирми ADD production из Крушевца власнице Иренe Гашић, за пројекте под називом „Заштитимо жене, зауставимо насиље“ и „Природне катастрофе-како после?“ додељено укупно 1.500.000 динара.

Директор те фирме je син Братислава Гашића Владан који је ове године поднео Министарству културе и информисања, као одговорно лице, документа за медијски пројекат.

Новац и кроз пројектно суфинансирање

Осим кроз појединачна давања Министарство културе је фирми ADD production прошле и ове године доделило укупно 1,5 милион динара на конкурсима за пројектно суфинансирање медијских пројеката. У 2019. години та фирма добила је 1,1 милион, а у 2018. години 400.000 динара.

Подсетимо, Агенција за борбу против корупције је 2015. утврдила да је Братислав Гашић био у сукобу интереса када је као градоначелник града Крушевца 2013. и 2014. године закључио уговоре са фирмом ADD production чија је власница његова супруга, као и друштвом BNZ Higijenic чији је сувласник његов син.

УКП у Министарству

Припадници Управе криминалистичке полиције (УКП) били су у октобру прошле године у Министарству културе због прикупљања података о медијском конкурсу из 2015. године. Они су добили налог да по хитном поступку разговарају са члановима комисија који су пре три године одлучивали о пројектима.

Према УНС-овим сазнањима припаднике Криминалистичке полиције интересовао је пројекат фирме „ADD production“ која је за пројекат „Стоп дечијем просјачењу“ на конкурсу за производњу медијских садржаја из 2015. године добила 768.000 динара.

Цензоловки је Више јавно тужилаштво одговорило да у овом случају „нема места покретању кривичног поступка против било којег лица због било којег кривичног дела за које се гоњење предузима по службеној дужности“.

Министарство културе ове године је привредном друштву Врањска плус д.о.о. из Врања, које је власник истоимене телевизије, за реализацију пројекта под називом „Превентива једини спас у борби против свињске куге“ доделило 750.000 динара.

Ова телевизија основана је 2016. године, а тадашња власница била је председница Савета за информисање врањског СНС-а Мирјана Додић. Уместо Додић, прошле године локални функционер СНС-а у Врањској Бањи Марјан Стошић постао је нови власник. Медији су писали да је ова телевизија незванично повезана са Братиславом Гашићем.

Још један овогодишњи добитак за ову медијску кућу је и регионална фреквенција за емитовање у зони Бесна Кобила, чију је дозволу добила од Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

Сливање новца

Медијске куће у власништву крушевачког бизнисмена Радоице Милосављевића: Телевизија Лесковац, Сос канал плус и Радио-телевизија Панчево за две године су од Министарства културе кроз појединачна давања добиле око 2,8 милиона динара.

Министарство културе је Телевизији Лесковац, коју је Милосављевић купио средином ове године, за пројекат под називом „Да млади раде“ доделило 800.000 динара.

Предузеће Сос канал плус и Радио-телевизија Панчево су прошле године за пројекте под називом „ОНИ ДОЛАЗЕ!“ и „Богатство мултиетичности-различити, а исти“ добили укупно око два милиона динара.

Подсетимо, Милосављевић је почетком прошле године основао предузеће Сос канал плус у тренутку када је власник СОС канала Драгиша Ковачевић најавио да ће да прода ову телевизију, а Радио-телевизија Панчево приватизована је 2015. године када ју је купио за 280 хиљада евра.

Иначе, Радио-телевизији Панчево су после добијеног новца од Министарства културе изречене, у марту ове године, две мере упозорења од стране Савета РЕМ-а.

Регулатор је изрекао упозорења овој медијској кући због увреда упућених новинару портала Панчево Си Ти Ненаду Живковићу, као и због текстова на сајту ове телевизије у којима су наводи о „нестручности, неморалном и незаконитом“ поступању председнице Вишег суда из Панчева Станке Симоновић.

Упркос изреченим мерама РЕМ-а пројекти Радио-телевизије Панчево добијају новац на медијским конкурсима, па је тако ова медијска кућа у Панчеву директно и преко продукција добила рекордних 139.000 евра, о чему је УНС писао.

Подсетимо, у Правилнику за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања наводи се између осталог, да комисија која оцењује пројекте треба да се води критеријумом да ли су учеснику конкурса у последњих годину дана изречене мере и од РЕМ-а.

Ова медијска кућа је упркос мерама упозорења Савета РЕМ-а добила и регионалну телевизијску дозволу за покривање у зони Црвени Чот и то управо од Регулатора, о чему је УНС писао.

Подсетимо, Радоица Милосављевић био је у жижи јавности 2015. године због куповине осам телевизија, али и његовe блискости са Братиславом Гашићем. Међутим, обојица су тада негирала икакве пословне везе.

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

Коментари (1)

Остави коментар
нед

10.11.

2019.

Slavujko [нерегистровани] у 07:28

PAUKOVA MREZA...

Ovo ce SIGURNO da se nastavi - ukoliko UNS NE bude aktivniji! Ranije smo morali da se opismenimo da bi nesto zaradili. Sada, zbog alavosti preobucenog radikala, kao virus prosirila se alavost, uglavnom, na one koji se tek sada"opismenjavaju" na "Mega-t..."!?
Zbog CEGA ili KOGA UNS ne NAJURI IZ UNS-a?! Razjurite SVE KOJE SU PRISTALE DA SARDJUJU SA MILOJICAMA,GASICIMA, I SLICNIM !!!
ALO, ukinite "kolor"! Ne dozvolite da se UNS SRAMOTE, PRLJAJU I SROZAVAJU koje su slugeranje i poslusnici kriminalcima!!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси