Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одложено суђење за паљење куће Милана Јовановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 04. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Одложено суђење за паљење куће Милана Јовановића

Суђење оптуженима за паљење куће новинару портала „Жиг инфо“ Милану Јовановићу данас у Другом основном суду одложено је за 24. мај, јер се на претресу нису појавили Драгољуб Симоновић, бивши председник Општине Гроцка и његов бранилац.

Претресу су присуствовали остали оптужени за паљење куће новинара Милана Јовановића Владимир Михаиловић, Александар Маринковић и Игор Новaковић.

Судија Славко Жугић констатовао је да нема процесних услова да се одржи главни претрес.

Приправница адвокатске канцеларије Ивице Вуковића који је бранилац Драгољуба Симоновића, на суђењу је рекла да се Симоновић налази на својој адреси становања, али да се није појавио зато што му није стигао позив за рочиште као и оптужни предлог.

Адвокат оптуженог Игора Новковића Горан Пејић рекао је да је за оптужни предлог сазнао из новина, као и да ово суђење воде новинари.

Заменик јавног тужиоца Предраг Миловановић од судије је захтевао да се рочишта одржавају у краћем временском року, као и да она буду поподне, каква је иначе пракса Специјалног суда у Београду.

Новинар Милан Јовановић, који је са супругом присуствовао суђењу, рекао је УНС-у да је „чуо за игру адвоката Драгољуба Симоновића да се оно одложи“. Разлози за одлагање су што је адвокат Симоновића добио позив за суђење седам, а не осам дана пре рочишта због штрајка поште, рекао је УНС-у Јовановић.

„Очекујем да ће суд донети коректну и поштену одлуку. Циљ Симоновића је да се процес одужи и да случај застари. У зависности од тога, за који временски период суд одложи рочиште знаћу на чему сам, односно да ли ће случај ићи у недоглед или ће правосуђе завршити поступак“, рекао је УНС-у Јовановић.

Председник УНС-а Владимир Радомировић рекао је да је „за правду и безбедност новинара важно да суђење Драгољубу Симоновићу и осталим оптуженима почне што пре и да суд не дозволи да окривљени одуговлаче поступак“.

„Милан Јовановић и његова супруга заслужују правду, а сви новинари у овој земљи очекују да држава још једном снажно поручи да ниједан напад на новинаре није дозвољен и да ће бити кажњен у складу са законским одредбама. УНС такође очекује да истражни органи што пре открију наручиоца и извршиоце напада на уредника ‘Жиг инфа’ Жељка Маторчевића који се десио прошлог октобра“, рекао је Радомировић.

Подсетимо, Милану Јовановићу 11. децембра прошле године око 3.30 часова запаљена је кућа у Врчину са мотоловљевим коктелом који су нападачи убацили кроз разбијени прозор. Јовановић је у том тренутку био са супругом у кући. Како је УНС-у тада рекао уредник „Жиг инфа“ Жељко Маторчевић они су се нагутили дима, али нису имали озбиљнијих повреда. Јовановић је са супругом за време пожара, побегао кроз прозор са друге стране куће. У пожару је осим куће, изгорео и аутомобил.

Јовановић je тада УНС-у рекао да му је плаћене убице послао председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић, који је тада то негирао.

Министар полиције Небојша Стефановић после десетак дана саопштио је да је полиција ухапсила осумњичене, као и да „очекује брзе судске поступке и осуђујуће пресуде“. УНС је истог дана сазнао да је реч о Александру Маринковићу који се сумњичи за извршење, Бојани Цветковић Шијачки за саучесништво и Игору Новaковићу за организовање напада. Осим њих, осумњичен за организовање напада је и полицајац из Гроцке Владимир Михаиловић.

Према подацима којима располаже полиција, како је УНС тада саопштио, сумња се да је Новаковић раније позајмио новац Маринковићу под каматом. Маринковић није могао да врати новац, па му је Новаковић предложио да изврши напад на кућу Милана Јовановића.

Цветковић Шијачки сумњичи се да је довезла Маринковића до места напада, након чега је он разбио циглом прозор, полио бензином Јовановићев аутомобил и запалио га. Након тога, Новаковић је Маринковићу опростио дуг за обављен посао и исплатио му је додати новац.

Певачица Бојана Цветковић Шијачки је дан након што је Небојша Стефановић саопштио да је једна од ухапшених признала да је помагала у подметању пожара, закључила споразум о признању кривичног дела. Она је на основу споразума осуђена на шест месеци кућног притвора уз ношење наногице и новчану казну од 50.000 динара.

Полицајац из Гроцке Владимир Михаиловић дао је изјаву тужилаштву да му је Драгољуб Симоновић рекао да „пронађе неко лице у које има поверења да опомене Јовановића, те да је потребно да му се запали аутомобил као опомена”.

Председник Општине Гроцка и високи функционер Српске напредне странке ухапшен је 25. јануара 2019. године због сумње на подстрекивање паљење куће Милана Јовановића, након чега му је одређен притвор.

Милану Јовановићу обијен стан након паљења куће

Јовановићу је крајем децембра 2018. године обијен стан у Београду у коме је боравио са супругом, након што му је запаљена кућа у Врчину.

Непознате особе тада су разбиле стакло на вратима терасе и покушале да уђу у стан. Након што је Милан Јовановић затражио пиштољ од супруге, особе су отишле.

Председник Србије Александар Вучић тада је рекао да је упад у стан био покушај пљачке, као и да није препреман физички напад.

Испред стана у којем је био Јовановић после тога, дежура возило полиције.

Осумњичени за паљење куће пуштени из притвора

Драгољуб Симоновић је од 25. децембра до 6. марта био у притвору, након чега је пуштен јер су по мишљењу Другог основног суда престали разлози за задржавање, као и да нема опасности да може да понови или доврши дело за које се терети. Суд је одбио предлог Другог основног тужилаштва да му се притвор продужи.

Због пуштања Драгољуба Симоновића из притвора реаговао је УНС и тражио да се Милану Јовановићу обезбеди стална полицијска заштита.

Недељу дана од пуштања Драгољуба Симоновића, Милан Јовановић добио је полицијску заштиту. Јовановић је рекао УНС-у да се са полицијском заштитом осећа безбедније.

На место председника Општине Гроцка и све страначке функције Драгољуб Симоновић 15. марта ове године поднео је оставку. У образложењу оставке, између осталог Драгољуб Симоновић навео је да је свако невин док се не докаже супротно, а да је он осумњичен, али не и осуђен.  

Александру Маринковићу и Игору Новаковићу укинут је притовор 22. фебруара 2019. године и пуштени су да се бране са слободе, зато што су престали разлози због којих им је притвор одређен.

Драгољуб Симоновић поднео кривичну тужбу против Милана Јовановића, суд одбио

Други основни суд у Београду одбио је кривичну тужбу председника Општине Гроцка Драгољуба Симоновића за увреду, коју је поднео против уредника "Жиг инфа" Жељка Маторчевића, новинара Милана Јовановића и Срећка Васића због текстова „изузетно увредљиве садржине“ објављених на овом порталу. Симоновић је тужбу поднео 31. децембра 2018, двадесет дана након што је Милану Јовановићу запаљена кућа у Врчину, а за текстове који су објављивани на овом сајту од фебруара до септембра 2018. године.

У тужби Драгољуба Симоновића наводи се да су „окривљени били урачунљиви и свесни противправности дела и постигли његову душевну патњу изузетно великог интезитета“. 

Међутим, у образложењу суда стоји да „дело које им се ставља на терет није кривично дело“.

Кампање на друштвеним мрежама против портла „Жиг инфо“ након пуштања Симоновића из притвора

Уредник портала „Жиг инфо“ Жељко Маторчевић обавестио је УНС 22. марта ове године да Драгољуб Симоновић, оптужен да је наручио паљење куће Милана Јовановића на друштвеним мрежама „таргетира новинаре“ овог портала.

На Фејсбуку, како је тада Маторчевић рекао УНС-у појављују се странице које воде кампању против новинара „Жиг инфа“.

„Оно што је јако забрињавајуће је што Драгољуб Симоновић преко свог Фејсбук профила учествује у том таргетирању. Поделио је фотографију са странице ‘Првенство портал инфо’на којој се налазе новинари ’Жиг Инфа’ са целокупним подацима“, рекао је УНС-у Маторчевић.

Маторчевић је УНС-у рекао да је против ове Фејсбук странице поднео кривичну пријаву Тужилаштву за високотехнолошки криминал.

Пола године се не зна ко је напао уредника „Жиг инфа“

Уредник портала „Жиг инфо“ Жељко Маторчевић 10. октобра 2018. године у Лештанима физички је нападнут, када му је непознати младић сломио јагодичну кост. Нападач до данас није пронађен.

Министар Небојша Стефановић 10. марта ове године рекао је да је „забележен одређени напредак у истрази тог напада, односно да је идентификовано једно лице које потенцијално може да буде извршилац тог кривичног дела“.

„Нажалост, није могло да дође до стопостотног препознавања и ми чекамо да видимо да ли ћемо обезбедити друге материјалне доказе или друге доказе који ће довести до привођења овог лица“, рекао је тада Стефановић.

Поводом напада, Маторчевић је УНС-у раније рекао да су га звали из полицијске станице на „препознавање“, тек након што је запаљена кућа Милана Јовановића.

„Од особа које су биле на препознавању видео сам ко ме је напао. Рекао сам полицији да сам 85% сигуран да је то он. Питао сам их шта ће бити даље. Одговорили су да ћу о свему бити обавештен”, рекао је тада УНС-у Маторчевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси