Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Буисон одржао предавање о улози медија и представљању српске културе у Француској
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 02. 2011.

Буисон одржао предавање о улози медија и представљању српске културе у Француској

Француски новинар и књижевник Жан Кристоф Буисон данас је у просторијама УНС-а одржао предавање о улози медија у представљању културе, осврћући се посебно на своје искуство у приближавању српске културе француској јавности. Пре предавања Буисон, који је уредник културе француског Фигаро магазина, учланио се у УНС, а новинарску легитимацију уручила му је председница Љиљана Смајловић.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић представљајући госта и новог члана УНС-а рекао је да је ово "први упитник за пријем у чланство који је попуњен на француском језику" и да је велико задовољство што га је попунио управо Буисон.

На почетку предавања француски новинар се на српском језику захвалио на пријему у чланство додавши да је то"најбољи доказ да колеге у Србији цене и признају његов рад". Затим је шаљиво објаснио да је наклоност према Србији и српском народу почео да стиче још у детињству, када су главне звезде у његовом омиљеном клубу Лиону били управо српски фудбалери.

Иако је неколико година писао о политичким збивањима и петооктобарским променама у Србији, Буисон је рекао да му је много ближе писање о историји и култури српског народа. Захваљујући његовом писању Србија је сада, када је француска штампа у питању, много присутнија на странама које су посвећене култури и турузму, за разлику од претходних година када је везивана искључиво за ратове.


У својим делима Буисон је описао српску престоницу као"град у коме се може видети траг свих народа који су њему живели". Нагласио је да су Срби као народ изузетно гостољубиви према странцима и да према њима имају бољи однос него према сународницима. Београд је описао као град славља у коме се могу срести најлепше девојке на свету.

О политичким и културним приликама у Србији за 15 година Буисон је написао више од 100 чланака и три књиге. Најновија, "Роман о Београду" биће ускоро преведена на српски језик.

Предавању у УНС-у су поред новинара, чланова Удружења франкофонских новинара, студената новинарства, присуствовали и представници француске амбасаде Нађа Петровски, аташе за штампу и Мишел Вилфер, регионални аташе за аудио визуелну сарадњу.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси