Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Игор Жежељ осим српских, постао власник 15 медија у Хрватској
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 01. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Игор Жежељ осим српских, постао власник 15 медија у Хрватској

Осим што је постао власник 41 медија у Србији, Игор Жежељ преузео је и 15 хрватских медија.

Како је Удружењу новинара Србије (УНС) речено, Комисија за заштиту конкуренције одобрила је привредном друштву Мондо INC из Београда да купи Адриа Медиа Групу и четири њена зависна друштва - Адриа медиа магазини, Адриа Медиа Загреб, Адриа Медиа Инвест и Адматик медиа. Оцена Комисије је да овом продајом неће бити нарушена концентрација у Србији.

Компанија Адриа Медиа Загреб, коју је купило друштво Мондо INC, издавач је девет штампаних медија и шест портала, стоји на сајту www.adriamedia.hr.

Подсетимо, 2014. године Адриа Медиа Група постала је већински власник компаније Адриа Медиа Загреб, са уделом од 75 одсто. Осим Адриа Медиа Групе, сувласник ове хрватске компаније је и аустријска Стирија Медиа Група, са уделом од 25 одсто.

Иначе, Адриа Медиа Група и Адриа Медиа Магазини имају укупно 41 медији у Србији. Међутим, 28 медија није уписано у Регистар медија, о чему је УНС раније писао.

Осим српских и хрватских медија, Адриа  Медиа Група од 2016. године власник је и македонског листа „Слободен печат“.

Подсетимо, власник Адриа Медиа Групе уместо Александра Родића, званично је у јануару постао Игор Жежељ, а на друштво Мондо INC пренет је новчани и неновчани удео ове компаније.

Уговор о преносу капитала, у који је УНС имао увид, склопљен је 28. 12. 2018. године између Родића и фирме Mondo INC. Александар Родић,  „продавац“, и друштво Мондо INC, односно његова директорка Јадранка Радоњић,  „купац“,  1. октобра 2018. године потписали су Кровни уговор о продаји. Иначе, Кровни уговор о продаји јавности није доступан, па је још увек непознато за колико новца је Жежељу продата компанија Адриа Медиа Група.

Осим што јавност не зна цену за коју је продата Адриа Медиа Група, непознато је да ли је и компанија Телеком Србија, која је иначе у већинском власништву државе, учествовала у овој куповини.

Претпоставља се да је портал Мондо, који није уписан у Регистар медија, у власништву Телекома Србије. На сајту компаније Телеком Србија стоји да је портал Мондо њихов, а на сајту Регистра националног домена Србије (РНИДС) наводи се да је ова компаније власник домена mondo.rs. На питање УНС-а да ли фирма Мондо INC због истоименог назива има везе са порталом Мондо, Игор Жежељ није одговорио.

У тексту под називом „Адриа Медиа Груп и Мондо INC стратешки партнери“, који је објављен на сајту Адриа Медиа Групе, Жежељ наводи да је „клијент“ друштву Mондо INC био и Телеком Србијa.

Иначе, од 16. јануара 2019. године овлашћења за заступање директора фирми Адриа Медиа инвест, Адматик медиа и Адриа медиа магазини, ограничена су супотписом Игора Жежеља или Јадранке Радоњић, стоји на сајту Агенције за привредне регистре (АПР). Жежељ ће ове фирме заступати самостално, а Радоњић ограничено. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси