Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Игор Жежељ преузео 41 медиј у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 01. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Игор Жежељ преузео 41 медиј у Србији

Преузимањем компаније Адриа Медиа Груп Игор Жежељ постао је власник и друштва Адриа медиа магазини, које је у стопостотном власништву ове компаније. Обе фирме имају укупно 41 медиј.

Удружење новинара Србије (УНС) утврдило је да су Адриа медиа магазини и Адриа Медиа група издавачи укупно 28 медија који су уписани у Регистар медија. Осим ових медија, у власништву Адриа Медиа Групе је још 13 медија који нису регистровани у Агенцији за привредне регистре (АПР).

У Регистар медија уписано је да је друштво Адриа медиа магазини издавач 11 листова-Men’s health, Cosmopoliten, Elle, Сенса, Национална географија у Србији, Lepa&Srećna, Лиса, Моја лепа башта, Summer, Winter и Асфалт.

Адриа Медиа Група издавач је 14 листова-Burda style, Glossy,  Доктор Курир, Курир, Еспресо, Курир stars, Најбољи домаћи рецепти, Мама, Народни доктор, Народни кувар, Народни лекар, Newsweek Србија, Еlle декор и Kids, као и и три портала-esspreso.rs, adriamedia.tv и kurir.rs, који су регистровани у АПР-у.

Осим ових медија, како стоји на сајту, Адриа Медиа Група власник је и листова Лена, Financial times и Cosmo Campus, као и портала elle.rs, yumama.com, nationalgeographic.rs, menshealth.rs, cosmopolitan.rs, lovesensa.rs,  stvarukusa.rs, lepaisrecna.rs, stil и glossy.rs. Ипак, ови медији нису регистровани. У њиховима импресумима наводи се да је издавач портала yumama.com, stil и glossy.rs Адриа Медија Група, а осталих медија Адриа медиа магазини.

Иначе, Адриа Медиа Група од 2016. године власник је и македонског листа „Слободен печат“.

Жежељ ограничио заступање сестри Александра Родића

Игор Жежељ одлучио је да самостално и без ограничења заступа фирму Адриа медиа магазини и да ограничи заступање директорки ове фирме. Одлука је донета 11. јануара 2019. године.

Директорки, која је ово друштво до сада заступала самостално и без ограничења Наталији Цветковић ограничено је заступање Адриа медиа магазина „према трећим лицима, супотписом директора друштва или другог осталог заступника“, стоји у документу у који је УНС имао увид. Иначе, према УНС-овим сазнањима, Наталија Цветковић је сестра Александра Родића.

Осим Цветковић, одлучено је да и  директорка Мондо INC Јадранка Радоњић ограничено заступа фирму Адриа медиа магазини.

Подсетимо, власник Адриа Медиа Групе уместо Александра Родића постао је Игор Жежељ, а привредном друштву за пружање телекомуникационих услуга Мондо INC, пренет је новчани и неновчани удео Адриа Медиа Групе.

Уговор о преносу капитала, у који је УНС имао увид, склопљен је 28. 12. 2018. године, између Родића и фирме Mondo INC.

Александар Родић,  „продавац“, и друштва Мондо INC, односно његова директорка Јадранка Радоњић,  „купац“,  1. октобра 2018. године потписали су Кровни уговор о продаји, наводи се уговору.

Иначе, фирма Мондо INC у власништву  је београдске фирме Mobil media d.o.o, а нови власник Адриа Медиа Групе Игор Жежељ члан је ове фирме, стоји на сајту АПР-а.

На питање УНС-а да ли фирма Мондо INC, због истоименог назива има везе са порталом Мондо, Игор Жежељ није одговорио. Иначе, портал Мондо није уписан у Регистар медија. Овај сајт на порталу компаније Телеком Србија, која је у већинском државном власништву, наводи се као њихов.

Директори Адриа медиа магазина без ограничења заступали фирму

Александар Родић је 2015. године основао београдску фирму „Адриа медиа солушн“, стоји на сајту АПР-а.

Ивана Словић Крчадинац уместо Родића уписана је као директорака ове фирме 2016. године, стоји на сајту АПР-у.  Исте године ова фирма мења назив, па се уместо „Адриа медиа солушн“ уписује Адриа медиа магазини.

Фирма Адриа медиа магазини почетком 2017. године добија новог директора Дејана Волфа, иначе директора издавачке куће Адриа Медиа Балкан, издавача македонског листа „Слободен печат“. Подсетимо, у октобру 2016. године, Адриа Медиа Група саопштила је да је постала власник листа „Слободен печат“, као и да је основала компанију Адриа Медиа Балкан у Македонији.

Директорка Адриа медиа магазини од 2018. године је Наталија Цветковић, а у исто време је и потпредседница АМГ-а и уредница листа Еlle.

Сви директори од оснивања Адриа Медиа магазина заступали су ову фирму самостално и без ограничења. Ово значи да ће први пут,  због одлуке новог власника Адриа Медиа Групе Игора Жежеља, њихово заступање бити ограничено.

 

Текст је настао у оквиру пројекта „Новинари и медији – колико нас заиста има“ . Пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
суб

19.01.

2019.

Milica Stojković [нерегистровани] у 23:16

Igor Žeželj

Da li je Igor Žeželj sin Maje Žeželj ili Miše Žeželja ?
Ja sam kod njihove babe ili pra babe diplomirala violinu na Muzičkoj Akademiji u Beogradu
Predstavnik za štampu, prva violina SORTS i prva generacija Ulusove škole iz Šumatovačke 88 godina

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси