Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС има четири пута више чланова него НУНС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 02. 2018.

Извор: УНС

УНС има четири пута више чланова него НУНС

Удружење новинара Србије (УНС) има 2.306 чланова са плаћеном чланарином за 2016. годину, што га чини убедљиво најбројнијом новинарском организацијом у земљи. Подаци за 2017. годину још се ажурирају, али је извесно да број чланова неће бити мањи него 2016, док у евиденцији УНС-а од 2003. до краја 2016. године има 7.595 различитих имена новинара који су у том периоду једном или више пута измирили чланарину.

Званични подаци показују да Удружење новинара Србије има четири пута више чланова од Независног удружења новинара Србије (НУНС), којем је у 2016. години чланарину платило 578 новинара.

УНС је податке о броју својих чланова доставио новинарки Радија Слободна Европа (РСЕ) Иви Мартиновић како би се припремила за интервју са државним секретаром Министарства културе и информисања Александром Гајовићем, али је она током интервјуа погрешно информисала јавност рекавши да су удружења која окупљају највећи број чланова „НУНС са 3.702 члана и УНС који је, према подацима из протекле године, имао 2.306 чланова са плаћеном чланарином“.

„Послала сам питање о броју чланова и вама и НУНС-у. Из НУНС-а су ми тако одговорили“, рекла је за УНС Ива Мартиновић.

На јучерашње питање УНС-а о броју чланова, по свим категоријама чланства, из НУНС-а до објављивања овог текста нису одговорили.

Међутим, по подацима које је објавио сам НУНС, то удружење је током 2016. године имало 578 чланова. То потврђујe записник са Скупштине НУНС-а одржане 25. марта 2017. године. Наиме, како пише у записнику са Скупштине, “у току 2016. године уплаћено је 578 чланарина“, а „укупно у евиденцији НУНС-а на дан 13.03.2017. било је 3628 чланова“.

Чланство у НУНС-у, како стоји у Статуту тог удружења, престаје „неплаћањем годишње чланарине у прописаном року“, из чега произилази да НУНС нема 3628 већ 578 чланова, за разлику од УНС-ових 2.306. Ако поредимо укупан број евидентираних чланова, онда у електронској бази УНС-а од 2003. до данас има 7.595 чланова, а када се новој дода и стара база, тај број је око 12.000. 

Из овога је јасно и да УНС има четири пута више чланова. Не треба занемарити и чињеницу да је НУНС знатно шире од УНС-а дефинисао ко може бити члан удружења. 

Чланови НУНС-а, наиме, по Статуту могу бити сви који раде у медијима - „новинари и други медијски радници штампаних, електронских и нових медија, новинских агенција, независно од радног статуса“, док су УНС-ови услови за чланство стриктнији, па тако чланови могу бити новинари, уредници и тачно прописане категорије медијских радника. 

Колико Србија има новинара и медијских радника

Према проценама из 2014. и 2015. године, пре приватизације медија, у Србији је у медијском сектору радило око 10.000 људи. Новинари, фоторепортери и сниматељи чинили су око 40 одсто запослених. У приватизацији је посао изгубило више од 1000 колегиница и колега, па је сасвим извесно да је број новинара у Србији, укључујући фоторепортере и сниматеље, између три и четири хиљаде.  

Коментари (2)

Остави коментар
нед

18.02.

2018.

Neša [нерегистровани] у 20:31

Ah...

Kolege iz UNS, zar niste čuli za postistinu!? Sve je kod njih lažno, dok balon od sapunice ne pukne.

Одговори
сре

14.02.

2018.

Vlajko [нерегистровани] у 09:35

ojektivno

Ako koleginica Martinović govori istinu o podacima iz NUNS-a, ozbiljno dovodi u pitanje kredibilitet njihovog rukovodstva. Umnožavanje članstva na ovaj način je krajnje neozbiljno. Najzad, nije bitan broj članova, bitan je kvalitet rada njihov i samog udruženja zarad profesije. Komentar sam počeo sa "ako", pa se u tom smislu i ograđujem.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси