Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Јагодина тужила „Моравске вести“ и тражи милионску одштету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 02. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Јагодина тужила „Моравске вести“ и тражи милионску одштету

Град Јагодина тужио је новинара и власника месечника „Моравске вести“ Горана Јевремовића за накнаду штете због објављивања текста у ком се преносе наводи Државне ревизорске институције (ДРИ) о трошењу буџетских средстава Јагодине у 2016. години.

Како се наводи у извештају ДРИ, а пренеле су „Моравске вести“, „Јагодина је у 2016. години неправилно преузела обавезе у износу од најмање 972.256 хиљада динара“.

Јагодина се, преко градског Правобранилаштва, у тужби позвала на Закон о јавном информисању и медијима и тражила накнаду штете у износу од милион динара.

„Уз текст 'Јагодина рекордер по неправилностима трошења буџета – незаконито и непрописно потрошено 972 милиона динара' достављен је и извод извештаја Државне ревизорске институције, из кога се види да нигде није написано незаконито, већ само неправилно преузимање обавезе, а у тексту се наводи да је Град Јагодина незаконито потрошио 972 милиона динара или 40 одсто буџета, да је опасно што је буџет преузео веће обавезе него што је Скупштина дозволила, и да је то најкритичније“, пише у тужби.

У тужби се додаје да је „оваквим информисањем, које је неистинито, непотпуно и нетачно, нанета велика штета Граду Јагодини, која се огледа у нарушавању угледа Града Јагодине, како у Србији, тако и код страних инвеститора, који због таквог медијског извештавања смањују интересовање за улагање у Град Јагодину“.

„Штета се огледа у немогућности запошљавања грађана, чиме се смањују приходи у буџету Града Јагодине“, пише у тужби.

Горан Јевремовић за УНС каже да је реч „не само о наставку, већ и заоштравању тортуре локалних власти чији је циљ да економски исцрпе медије и владају без контроле“.

„Издавач 'Моравских вести' Централ медиа је и крајем прошле године трпела притиске локалне пореске администрације у Јагодини. Уследио је претећи телефонски позив у коме ми је речено да сам лични 'непријатељ' најмоћнијег човека у граду, да га 'уцењујем', да 'шаљем момке у општину да деле новине и плаше запослене' и још сијасет небулоза. Разговор сам доживео као претњу и угрожавање безбедности. Милионска тужба града и најава затрпавањем нових тужби од адвоката, само је наставак тог притиска, односно јасна је намера да се једни независни медиј угаси већ на самом почетку свог постојања“, рекао је Јевремовић и додао да локални моћници на све начине се покушавају да угуше јавну реч.

„Моћници затрашивањем желе економски да униште независне медије захтевајући драконске судске казне. На овај начин се новинари и медији, који се осмеле да питају ко и како троши новац грађана, доводе у безнадежан положај. Грађани Јагодине треба да знају да се новцем од њиховог пореза финансирају тужбе против независних медија. Подсећам да је у Јагодини убијен новинар, запаљени су кућа уредника и трафика, запаљен ТВ предајник, пребијено је више новинара и медијских радника, а да до сада нису познати извршиоци и мотиватори тих кривичних дела“, каже Јевремовић.

Адвокат УНС-а који ће заступати Јевремовића Гордана Констатиновић каже да је тужба неоснована, као и да је поднета суду који је ненадлежан. Она очекује да се суд прогласи ненадлежним и предмет пребаци у Виши суд у Београду.

„За тужбе по Закону о јавном информисању и медијима надлежан је Виши суд у Београду. Чуди ме да ни Правобранилаштво, а ни Основни суд који је затражио одговор тужене стране, не познају закон. Обавеза Основног суда је да се огласи ненадлежним и преда предмет Вишем суду. Тада ће се, надам се, судити по закону, а не по вољи локалних моћника“, каже Констатиновић.

Подсетимо, Горан Јевремовић се УНС-у обраћао и у децембру прошле године, са тврдњом да му председник „Јединствене Србије“ и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић „угрожава безбедност“ и да је 30. новембра имао "веома непријатан разговор" са Марковићем пошто је на свом сајту објавио спорни текст.

Драган Марковић рекао је тада УНС-у да је позвао Јевремовића, али не да би му претио већ да би га обавестио да ће да га тужи.

„То су глупости. Ми стално комуницирамо, зато сам га и звао да га питам због чега је ставио тај наслов. Ништа увредљиво му нисам рекао“, рекао је Марковић.

Председник УНС-а Владимир Радомировић рекао је тада да је улога медија да обавештавају јавност о свим битним темама и да прате рад власти, укључујући контролу трошења буџетског новца.

"Ниједан функционер не сме да прети новинарима ако му се не свиђа оно што су написали. Грађане Јагодине сигурно занима да ли је Државна ревизорска институција утврдила незаконитости у пословању власти тог града и колико је новца потрошено без законског основа. Драган Марковић има право да чињеницама одговори на чланак у вези са извештајем ДРИ, али нема право да новинарима говори шта смеју да објаве, а поготово не да им прети", рекао је Радомировић.

Део извештаја ДРИ због којег су тужене „Моравске вести“

Као што је у наведено у резимеу налаза и шире објашњено у Напоменама уз ревизорски извештај, град Јагодина је неправилно преузео обавезе у износу од најмање 972.256 хиљада динара, и то за: плате, додатке, накнаде и социјалне доприносе на терет послодавца 9.135 хиљада динара; обавезе чији правни основ за извршење није у складу са важећим законским и другим прописима 435.309 хиљада динара; обавезе веће у односу на одобрене апропријације 433.370 хиљада динара; исплате изнад одобрене апропријације 3.371 хиљада динара; обавезе без одговарајућег поступка јавне набавке и без поштовања законских процедура у поступцима јавних набавки 73.226 хиљада динара; обавезе без спроведеног јавног конкурса 15.300 хиљада динара; обавезе без валидне (веродостојне) документације 2.545 хиљада динара и није обрачунао и наплатио уговорену казну за кашњење извођача радова у износу најмање од 541 хиљада динара.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси