Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Рајфајзен, Војвођанска и Интеза банка не дају кредите удружењима грађана и новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 11. 2017.

Извор: УНС

Рајфајзен, Војвођанска и Интеза банка не дају кредите удружењима грађана и новинарима

Удружење новинара Србије (УНС) последњих недеља од колега сазнаје да им поједине банке не одобравају кредите са објашњењем да не кредитирају удружења грађана, медије и запослене у њима. Истовремено, захтев за инвестициони кредит УНС-у су одбиле да дају Рајфајзен и Војвођанска банка са истим образложењем. Раније, банка Интеза одбила је да одобри кредит радију „Браво“ из Пожаревца, а недавно и једном медију из Ниша.

Иако је УНС последњих година од Војвођанске и Рајфајзен банке узимао и без дана кашњења вратио више кредита у укупном износу од око 200.000 евра, ове године обе банке одбиле су УНС-ов захтев за кредит са образложењем: „не дајемо кредите удружењима грађана“. Кредит је УНС-у на крају одобрила Eкспo банка.

УНС се обратио свим банкама у Србији са питањем одобравају ли кредите удружењима грађана, невладиним организацијама и медијима, као и да ли их, при одобравању кредита, третирају једнако као и друга правна лица.

УНС је желео да од банака сазна и да ли НВО, медије, удружења, али и запослене у медијима, сматрају ризичном категоријом при разматрању захтева за кредит.

На ова питања УНС-а, од 30 банака, одговориле су само две – Теленор и Уникредит банка, па смо остали ускраћени за одговор које банке још, осим оних чију су пословну политику колеге осетиле на властитој кожи, не кредитирају удружења грађана и новинаре.

„Удружења грађана, невладине организације и медији у Уникредит банци имају једнак третман као и сва друга правна лица. Процењује се кредитна способност на основу које се производ/услуга одобрава или не“, одговорили су УНС-у из Уникредит банке.

У Теленор банци УНС-у су рекли да су оријентисани искључиво на пословање са грађанима, па тако не одобравају кредите правним лицима.

„Политика куће“

Са праксом дискриминације медија прва је почела Интеза банка. УНС је још 2014. године објавио отворено писмо директора и главног уредника „Браво“ радија из Пожаревца Слободана Васића који је тада протестовао што банка Интеза није његовом медију одобрила кредит, иако је увек пословао позитивно и новац враћао на време.

Образложење Интезе, како је писао Васић, било је да је „политика банке да се кредити и дозвољени минуси не одобавају радио и ТВ станицама“.

„Након што Интеза није одобрила кредит ’Браво’ радију, отишао сам у Уникредит банку и они су ми дали новац“, каже Васић.

„Мислите ли да је некога тамо било брига када сам то објавио? Њих то не занима, сматрају да им нисмо битни. Нисмо ми клијентела која њима треба“, каже Васић и додаје да је новинарска професија у лошем положају јер „ћути“.

И медијска кућа из Ниша имала је, сазнао је УНС, проблем са добијањем кредита у Интеза банци.

Речено им је: „Не одобравамо кредите медијима“. Нису се обазирали на чињеницу да овај медиј има велики промет и позитивно послује годинама. Колеге су кредит накнадно добиле од Сбербанке.

Чланици УНС-а која ради у медију чији је издавач удружење грађана у Интеза банци речено је да је „вероватно да неће добити ни кредитну картицу јер ради у удружењу које се финансира пројектно“.

„Дуго сам клијент ове банке, запослена сам за стално, а плата је редовна. Ипак, питали су ме да ли се удружење пројектно финансира и рекли да би то могао да буде проблем. На крају су ме обавестили да ће ми дати картицу, али да је то, како су навели, ’чудно’ јер их у оваквим случајевима не дају“, рекла је колегиница за УНС.

Удружење банака без става

Ни Удружење банака према новинарима и медијима нема бољи однос.

На питања које је ово удружење од УНС-а добило још у октобру нико није одговорио, па смо тако остали ускраћени за информацију који је став Удружења банака Србије када је реч о одбијању банака да одобре кредите медијима и удружењима грађана, без обзира на њихово пословање.

НБС: Одлуку доносе банке у складу са својом пословном политиком 

У Народној банци Србије УНС-у су рекли да су банке дужне да при доношењу одлуке процене финансијско стање односно кредитну способност дужника.

Међутим, насупрот томе, у НБС сматрају и да „одлуку о томе да ли ће клијенту одобрити кредит, банка доноси у складу са начелом слободе уговарања, својом пословном политиком и унутрашњим актима“.

Непожељне организације и професија

Због дискриминације и ускраћивања права грађанима да добију кредит само због тога што раде у удружењима грађана или медијима УНС ће се обратити Заштитнику грађана. УНС ће се овој институцији обратити и због дискриминације удружења, које је један од облика организовања грађана.

„Оваквим потезима банака дискриминисани смо колективно, као удружење грађана, али и као грађани појединци. Својевремено, када је УНС подизао кредит за реконструкцију зграде у Ресавској, поред хипотеке, меница Удружења, тражили су ми и да гарантујем својом приватном имовином, што сам у изнудици и урадио. Сада им ни то није довољно, а не хају ни за чињеницу да смо све кредите увек враћали на време и гарантовали вишеструком вредношћу имовине“, рекао је генерални секретар УНС-а Нино Брајовић.

Он је додао да је „једино што преостаје позив колегама да повуку своје рачуне и депозите из Рајфајзен, Војвођанске и Интеза банке, да и ми новинари направимо листу непожељних банака, као што су они направили листу непожељних организација и професија и да се обратимо Заштитнику грађана“.

Коментари (3)

Остави коментар
суб

25.11.

2017.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 20:22

Re: А ИЗДАВАЊЕ ПРОСТОРА?

А шта је са парама од издавања простора у закуп?
Па банка је у простору некадашњег "Клуба новинара".
Од тих пара требало је да се ради реновирање, а и реновирано је тако да просторије више личе на банкарске, него новинарске. Све шљашти!?

Одговори
суб

25.11.

2017.

Slonanonymous [нерегистровани] у 09:31

Re:

Ваљда си из текста видео да је кредит УНС-у био потребан за реновирање зграде у Ресавској 28...

Одговори
чет

23.11.

2017.

Bivši član... [нерегистровани] у 21:21

A, šta će vam kredit?

A, šta će UNS-u kredit?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси