Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Завршава се недеља провере информатичких способности у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 03. 2010.

Завршава се недеља провере информатичких способности у Србији


Акција „E-skills week“ током које су од 1. до 5. марта широм Србије организована бесплатна тестирања за Европску компјутерску возачку дозволу имала је најбољи одзив до сада.

Председник Информатичког савеза Србије Ђорђе Ђукић навео је да се код нас тестирало чак 1000 грађана, у Црној Гори више од 200, а у Македонији 60.

Удружење новинара Србије прикључило се акцији коју је иницирала Европска комисија, а одвијала се под покровитељством Министарства за телекомуникације и информационо друштво.

УНС је организовао целодневна тестирања за новинаре и друге заинтересоване, међу којима је највише било студената. Тестирање се одвијало на софтверу ЕБЦ-а, на сајту www.ecdltest.rs, уз присуство овлашћених испитивача.

На крају акције помоћник министра за телекомуникације и информатичко друштво Небојша Васиљевић нагласио је да ће 60 одсто садашњих петогодишњака радити на пословима који данас не постоје и да је неопходно стварати високообучене кадрове, јер је потреба за њима све већа.

Осим тестирања успешни кандидати добиће и бесплатан индекс за који је прошле године полагао и председник Европске комисије Хозе Мануел Барозо, да би указао на неопходност развијања информатичке писмености.

Од запослених у јавном сектору земаља ЕУ тражи се да имају сертификат ЕЦДЛ као доказ да располажу знањима за употребу рачунара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси