Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Исти суд, исти текст, различита правда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 08. 2009.

Исти суд, исти текст, различита правда


За исти текст објављен у различитим новинама Општински суд у Нишу донео и драконску казну и одлуку да је ненадлежан.

Општински суд у Нишу није надлежан за вођење поступка против дневног листа "Прес" по тужби бившег начелника Војне дирекције за имовинско-правне послове Жарка Шурбатовића, сазнаје УНС.

У решењу достављеном туженој новинарки Драгани Коцић наводи се да је Општински суд у Нишу ненадлежан за овај спор са образложењем да Закон о јавном информисању предвиђа надлежност Окружног суда.

Међутим, тај Општински суд је по захтеву истог тужиоца, због истих података, али објављених у нишком дневнику „Народне новине“, од истог аутора Драгане Коцић, априла ове године донео пресуду којом су новинар и главни и одговорни уредник листа Тимошенко Милосављевић обавезани да Шурбатовићу и његовој супрузи надокнаде нематеријалну штету у износу од милион динара.

Тада је у тексту у "Народним новинама" новинарка Драгана Коцић објавила оптужницу коју је против Шурбатовића и његове супруге поднело Окружно јавно тужилаштво. Шурбатовић и његова супруга су у међувремено за дело које им се ставља на терет оптужницом првостепено осуђени.

Станимир Ђурић, адвокат „Народних новина“ каже да је невероватно да двоје судија истог суда доносе различите одлуке поводом истог спора:

- Ако је Општински суд био стварно ненадлежан за спор против „Преса“ није могао судити ни „Народним новинама“. То значи да виши суд по жалби, коју сам поднео на првостепену одлуку, треба да је укине јер је сам Општински суд признао да је за одлучивање у овом спору био надлежан Окружни суд. Поставља се питање због чега се Општински суд није огласио ненадлежним и за суђење „Народним новинама“ тим пре што се на стварну надлежност пази по службеној дужности – казао је Ђурић.

Како адвокат каже ненадлежност нема везе са тим што је седиште „Преса“ у Београду а „Народних новина“ у Нишу јер је у питању стварна ненадлежност, дакле није смео да одлучује Општински већ Окружни суд, што је судија Јасмина Андрејевић, која је драконски првостепено осудила новинара и уредника „Народних новина“ превидела, а Татјана Ћирић, која је судила „Пресу“ увидела тек након упозорења председнице Општинског суда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси