Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Јелена Петковић о Закону о Независној комисији за медије: Напад на медијске слободе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 07. 2024.

Аутор: Ј. Марковић Извор: УНС

Јелена Петковић о Закону о Независној комисији за медије: Напад на медијске слободе

Закон о Независној комисији за медије на Косову и Метохији, који је пре две недеље усвојила Скупштина Косова, новинарка и чланица Савета за штампу Јелена Петковић види као напад на медијске слободе и сматра да ће његово спровођење омогућити властима да дисциплинују и контролишу медије.

Скупштина Косова је на седници 11. јула, без учешћа опозиције, усвојила Закон о Независној комисији за медије. По усвајању, Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком на Косову и Метохији изразило је забринутост због усвајања Закона о Независној комисији за медије истичући да се њиме брутално ограничава слобода медија.

На садржај Закона примедбе су изнели Канцеларија ЕУ на Косову, Мисија ОЕБС, Савет Европе, Асоцијација новинара Косова и невладине организације, уз сагласност да је у супротности са европским стандардима.

Две недеље касније, бура се у вези са овим питањем не стишава. Чека се одлука председнице Косова Вјосе Османи и све више појачава притисак и бојазан о његовој евентуалној примени која би, према оцени многих, довела до бруталног ограничавања слободе медија.

Петковић: Суштински покушај цензуре и контроле

“Закон је усвојен супротно саветима Савета Европе, Европске уније, ОЕБС-а и Европске федерације новинара, и демонстрира, ван сваке сумње, како владајућа већина види медијске слободе и демократију”, каже за УНС Јелена Петковић.

Истиче да је овај закон супротан европским стандардима и да је суштински покушај цензуре и контроле, о чему, како наводи, говори и чињеница да је припремљен без активног учешћа или консултација са новинарима, медијима, активистима и другим организацијама цивилног друштва.

“Нарочито је важно подвући, да је писан без учешћа и далеко од очију српских новинара, а који могу да очекују да буду посебно таргетирани ако закон почне да се спроводи“, рекла је она.

Петковић је додала да „овај закон омогућава да та Независна комисија за медије, практично, контролише онлајн медије путем система лиценцирања и лако се може злоупотребити против било ког медија, посебно оних који се баве истраживачим и критичким извештавањем.

Петковић наводи да би примена овог закона представљала озбиљну егзистенцијалну претњу независним медијима.

“Овим законом се (медији) стављају под претњу великих новичаних казни и до 40.000 евра, што представља озбиљну егзистенцијалну претњу било ком независном онлајн медију, а нарочито је застрашујће и може затворити врата малим независним и критичким медијима”, каже Петковић.

Закључује да је усвајање оваквог закона само још један доказ да је косовска власт киднаповала медијске слободе.

Подсетимо, Закон о Независној комисији за медије, између осталог, предвиђа лиценцирање онлајн медија, праћење њиховог садржаја и казне до 40.000 евра. Онлајн медији биће приморани да се региструју у Регистар онлајн медија којим ће управљати НКМ, а за објављивање било каквог садржаја мораће да траже дозволу ове Комисије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси