Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД и СНХ придружили се Међународној и Еуропској федерацију новинара у осуди казненог прогона Аssangea
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

04. 06. 2019.

Извор: ХНД

ХНД и СНХ придружили се Међународној и Еуропској федерацију новинара у осуди казненог прогона Аssangea

Хрватско новинарско друштво и Синдикат новинара Хрватске снажно подржавају Међународну и Еуропску федерацију новинара (ИФЈ И ЕФЈ) у осуди америчке владе да казнено гони суоснивача WikiLeaksa Juliana Assangea, према Закону о шпијунажи.

ХНД и СНХ подупиру став ИФЈ-а и ЕФЈ-а према којем би америчка оптужница криминализирала новинарско истраживање увођењем опасног преседана који се може злоупотријебити за казнени прогон новинара ако открију информације од јавног интереса.

САД је затражио Ассангеово изручење након што је 11. травња ухићен у еквадорском велепосланству у Лондону, гдје је провео седам година. Ондје се склонио 2012. године како би избјегао изручење Шведској. Шведска је почетком свибња поново отворила истрагу о оптужбама да је починио силовање.

Министарство правосуђа САД-а је 23. свибња приопћило да је подигло оптужницу против Ассангеа због његове повезаности с цурењем 750 тисућа повјерљивих војних и дипломатских докумената 2010. године. ИФЈ и ЕФЈ придружили су се Норвешком синдикату новинара у осуди овог покушаја да се ограничи слобода и могућност медија да моћне играче учине одговорним за своје поступке.

У приопћењу се подсјећа да је прије неколико тједана Извршни одбор ИФЈ-а подржао и аустралско удружење новинара у ставу да се Аssangea не изручи Америци. 

 

За Извршни одбор Хрватског новинарског друштва,

Хрвоје Зовко, предсједник ХНД-а

За Синдикат новинара Хрватске,

Маја Север, предсједница СНХ 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси