Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ИФЈ и ЕФЈ: Оптужница против Асанжа угрожава слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 05. 2019.

Извор: УНС, ИФЈ

ИФЈ и ЕФЈ: Оптужница против Асанжа угрожава слободу медија

Међународна и Европска федерација новинара (ИФЈ и ЕФЈ) осудиле су одлуку америчке владе да кривично гони суоснивача “Викиликса“ Џулијана Асанжа, према Закону о шпијунажи. ИФЈ и ЕФЈ сматрају да би америчка оптужница криминализовала новинарско истраживање увођењем опасног преседана који се може злоупотребити за кривично гоњење новинара због њиховог откривања информација од јавног интереса.

Америчко Министарство правде је 23. маја саопштило да је подигло оптужницу против Асанжа, због његове повезаности са цурењем 750 хиљада поверљивих војних и дипломатских докумената у 2010. години.  

Следећи ту логику, како се наводи у саопштењу ИФЈ и ЕФЈ, свако ко објављује информације које америчка влада сматра поверљивим, може бити процесуиран за шпијунажу.

ИФЈ и ЕФЈ придружују се Норвешком синдикату новинара у осуди овог покушаја да се ограничи слобода и могућност медија да моћне играче учине одговорним за своје поступке.

У саопштењу се подсећа да је пре неколико недеља, Извршни одбор ИФЈ-а подржао и аустралијско удружење новинара у ставу да се Асанж не изручи Америци.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси