Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Оливера Лакић за РСЕ: Непријатељи државе су они који угрожавају слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

07. 03. 2019.

Аутор: Димитрије Јовићевић Извор: Радио Слободна Европа

Оливера Лакић за РСЕ: Непријатељи државе су они који угрожавају слободу медија

Истраживачкој новинарки подгоричког листа Вијести Оливери Лакић, на данашњој свечаности у Стејт Дипартменту, уручена је престижна међународна награда “Храбра жена”.

На церемонији којој је присуствовао Државни секретар Мајк Помпео, као и Прва дама Америке Меланија Трамп, исто признање додијељено је за још девет жена у свијету, које су се, како се наводи у обраложењу, уз ризик и личну жртву залагале за правду и људска права.

Оливера Лакић, која је прошле године рањена у ногу у центру Подгорице, због својих текстова у којима је годинама указивала на проблем корупције и криминала у Црној Гори, након уручивања награде у Вашингтону, ексклузивно за Радио Слободна Европа дала је писану изјаву, коју преносимо у цјелини:

"Не знам да ли да будем срећна или тужна што сам добила једно овакво престижно признање. Жалосно је да у мојој Црној Гори новинар мора да буде храбар да би се бавио својим послом.

Много је тешких година иза мене и много је тога тешког што ме тек чека. Увијек говорим себи да је онај ко неправду чини несрећнији од оног који је трпи. То ме тјеши свих ових година. И ја трпим, борим се колико могу и, упркос свему, слободна сам и срећна жена и независна новинарка у правом смислу те ријечи.

Моја породица и моји пријатељи увијек су уз мене и поносе се са мном, не само данас када ми је указана оваква част. Мени је то најважније.

Чињеница да је ове године ово престижно признање дато новинару, можда допринесе да моје колеге и ја, не само у Црној Гори, не будемо више таргетирани као непријатељи својих држава, јер новинари то нијесу и не могу да буду. Ми само настојимо да истрајно трагамо за истином, а то нам је дужност и обавеза. А истина ослобађа и друштва и појединце.

Непријатељи државе су сви они који угрожавају слободу медија и новинара, на било који начин и са било које позиције у друштву или на власти. И у Црној Гори, и овдје у Америци, и свугдје у свијету. У демократским државама одговорна власт никада не смије да окрене леђа новинару или да га на било који начин угрози. Вјерујем да ће доћи дан када ће институције моје државе бити на мојој и страни мојих колега и да ћемо се заједно борити за боље, безбједније и праведније друштво", написала је Оливера Лакић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси