Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Обрат: ХРТ затражио мирење у спору који је покренуо против ХНД-А И Миклеушевић Павић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

15. 02. 2019.

Аутор: Хина, ХНД Извор: ХНД

Обрат: ХРТ затражио мирење у спору који је покренуо против ХНД-А И Миклеушевић Павић

На загребачком Опћинском суду одржано је припремно рочиште у поступку који је Хрватска радиотелевизија покренула против Хрватског новинарског друштва и предсједнице Огранка ХНД-а на ХТВ-у Сање Миклеушевић Павић. ХРТ, који је на име повреде части и угледа од ХНД-а и Миклеушевић Павић тражио рекордних 250.000 куна, сада предлаже рјешење спора мирним путем.

С ХРТ-овим приједлогом сложили су се и заступници тужених па је припремно рочиште одгођено, а ново ће бити заказано након поступка мирења.

"Одвјетници су изнијели став ХРТ-а да цијели спор ријеши мирним путем. Ми у овом тренутку не знамо што точно садржи њихов приједлог за мирним рјешењем тако да се сада не можемо конкретно очитовати. Наш став је од првог дана познат, да ХРТ треба повући све тужбе против ХНД-а, његових представника и свих новинара и медија", казао је за Хину након рочишта Хрвоје Зовко, предсједник ХНД-а, нагласивши да је ХНД увијек био за дијалог те како нису иницирали ову тужбу као ни серију од 36 тужби ХРТ-а против новинара.

"Надам се да ће се све одвијати у складу с интересима не само ХНД-а и јавности, и то не само у овој него и у осталим тужбама које је ХРТ поднио против других колега, накладника и новинара, а све у интересу грађана који плаћају ове судске процесе, претплатника ХРТ-а. Надам се да ће и тужитељ гледати најбољи интерес оних који нас финанцирају", рекла је Сања Миклеушевић Павић.

С друге стране, с ХРТ-а су се након одржаног рочишта огласили приопћењем.

"Хрватска радиотелевизија је, сукладно Закључку саборског Одбора за информирање, информатизацију и медије, предложила суду на данашњем рочишту да одреди застој поступка како би се покушало мирење између странака ХРТ-а и ХНД-а те Сање Миклеушевић Павић у спору који се води пред Опћинским грађанским судом у Загребу."

С ХРТ-а истичу како је "у посљедње двије године објављено готово 100.000 чланака у тиску и на интернету, од чега је Хрватска радиотелевизија у том периоду поднијела свега 33 тужбе ради заштите угледа и части, будући су у појединим текстовима изношене неистините и неточне тврдње".

ХНД је 24. просинца 2018. запримио ХРТ-ову тужбу због приопћења Огранка ХНД-а од 11. рујна 2018. у којем су се, између осталога, новинари чланови Огранка ХНД-а оградили од тада актуалних афера на ХРТ-у, укључујући и препродају карата за Свјетско првенство у ногомету, али и садржаја и ХРТ-ова начина избора пројеката из вањске продукције.

Управа ХРТ-а због, како се наводи у тужби, повреде части и угледа, од ХНД-а тражи 200.000 куна накнаде штете, а од предсједнице Огранка на ХТВ-у Сање Миклеушевић Павић 50.000 куна.

Бројне међународне и регионалне организације за заштиту слободе медија те заступници у Еуропском парламенту осудили су тај поступак ХРТ-а, док је водство ХНД-а оцијенило како је ријеч о "незабиљеженом нападу на рад и ђеловање Огранка ХНД-а, застрашивањем новинара и покушајем финанцијског атака на ХНД".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси