Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Хрватска јавна телевизија тужи национално удружење новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

09. 01. 2019.

Аутор: Il Piccolo/ Giovanni Vale Извор: ХНД

Хрватска јавна телевизија тужи национално удружење новинара

Хрватска радиотелевизија тужи национално удружење новинара. Између Божића и Нове године ХРТ је од Хрватског новинарског друштва, удруге основане 1910. године, те од двоје ХНД-ових представника затражио исплату укупно 500.000 (око 70.000 еура) због "наношења штете части и угледу".

Предмет тужбе је објава приопћења на службеним страницама ХНД-а, и то од рујна прошле године. Објаву је потписала Сања Миклеушевић Павић, одговорна особа унутар ХНД-а за питања националне ТВ-куће. Такођер, тужба се реферира и на неколико службених изјава предсједника ХНД-а Хрвоја Зовка. Објављени текст,  као и Зовкове изјаве, критизирају ХРТ везано уз одређене уредничке одлуке те скрећу позорност на могућу уплетеност уредника у скандал око препродаје улазница за Свјетско ногометно првенство, које су биле резервиране за ХРТ.

Међутим, тешко да би ови текстови могли представљати разлог за клевету тешку 70.000 еура па су правни потези ХРТ-а изазвали невјерицу. Словенска еуропарламентарка Тања Фајон на Твитеру је објавила: „Разочарана сам и шокирана још једним неприхватљивим нападом на слободу изражавања. Овај пут у Хрватској.“ Регионална платформа за слободу изражавања и сигурност новинара у регији Балкана (мрежа која има 8000 чланова) позвала је ХРТ „на повлачење властите тужбе“ те да „престане малтретирати представнике ХНД-а зато што је такво понашање неприхватљиво и недостојно једне јавне телевизијске куће“. Штовише, „то се не може толерирати у једној чланици Еуропске уније“.

ХНД пак скреће пажњу на чињеницу да је ХРТ посљедњих мјесеци поднио око 20 тужби против осам различитих медија, а увијек због чланака који се критички осврћу баш на рад ХРТ-а. „То је јасан примјер цензуре“, коментар је ХНД-а. Сукоб између ХРТ-а и ХНД-а смјештен је у шири контекст кризе саме националне телевизијске куће. У вријеме владе Тихомира Орешковића 2016. године око 80 уредника и главних уредника на ХРТ-у смијењено је у само неколико дана, а од тада се откази мултиплицирају, једнако као и интерне оптужбе самих запосленика за цензуру.

Сам предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко прошлог је рујна добио отказ након што је пријавио одређене унутарње притиске. Бројни новинари напуштају ХРТ и настављају свој рад на приватним ТВ-кућама.

„Запосленици су престрашени, јер ова догађања сматрају покушајем застрашивања свих оних који раде на ХРТ-у“, коментира Маја Север, предсједница Подружнице Синдиката новинара Хрватске на ХТВ-у. У посљедњих осам мјесеци, како каже Север, број ХРТ-ових новинара уписаних у Синдикат порастао је са 170 на 370 (од укупно 500 новинара запослених на ХРТ-у), што је знак растуће забринутости.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси