Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Зовко: "Како су господа с ХРТ-а израчунала износ од 200, 250 тисућа куна?"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

04. 01. 2019.

Извор: Н1 Хрватска

Зовко: "Како су господа с ХРТ-а израчунала износ од 200, 250 тисућа куна?"

У прошлој години било је много случајева који се могу окарактеризирати као притисци на новинаре, а и завршила је на тај начин - о свему томе за Newsroom је говорио предсједник Хрватског новинарског друштва Хрвоје Зовко.

За почетак, можете ли коментирати транспарентност, односно нетранспарентност Министарства обране - хрватска јавност све дознајемо с једног америчког портала?

"Овај случај куповине борбених зракоплова не може се назвати примјером транспарентног функционирања или пословања у интересу јавности. Пуно је непознаница, а новинари, односно медији који су пропиткивали та питања су на неки начин сотонизирани. Требало би се потегнути питање одговорности ако овај посао пропадне. Не може се догодити да министра Крстичевића седам дана нема. Ово је још један примјер на који ХНД упозорава као нетранспарентан однос према медијима и јавности у смислу функционирања Владе Андреја Пленковића."

Везано за најављене тужбе ХРТ-а, били сте на састанку код министрице културе?

"Састанак је трајао два сата. Изасланство ХНД-а, Сања Миклеушевић Павић, Сања Деспот, Денис Ромац и ја извијестили смо министрицу о свим стварима које муче новинаре у Хрватској и ХНД. Информирали смо је о тужбама ХРТ-а против нас особно и Хрватског новинарског друштва. Министрица је то примила на знање. Упутили смо захтјев за састанак с предсједником Владе госп Пленковићем. Разговарали смо о медијској стратегији, измјенама и допунама неких законских рјешења, попут Закона о електроничким медијима. Министрица је обећала да ће ХНД бити укључен у израду тих закона, па то и очекујемо."

Што се тиче састанка с предсједником Владе, предсједник Хрватског новинарског друштва каже да би се могао догодити у сијечњу, а коментирао је и тужбе ХРТ-а. 

"Након што смо добили тужбе Хрватска радиотелевизије, крећемо, кренули смо, у кампању информирања домаће и међународне јавности. То сматрамо нападом и злостављањем о трошку порезних обвезника, невиђеним нападом на ХНД. У крајњој линији - ХРТ тужи своје запосленике због наводног грубог кршења угледа и части ХРТ-а, што сматрамо крајње неточним јер новинари имају право пропиткивати, а ово је још један у низу удара на ХНД и вјерујем да ће судови донијети одлуке у корист нас јер све друго је још један ударац новинарској професији. Занима ме како су господа с ХРТ-а израчунала износ 200, 250 тисућа куна, чиме смо ми то увриједили част и углед ХРТ-а, а да притом нитко није одговарао за читав низ пропуста у пограму Хрватске радиотелевизије - подсјетит ћу да је прошло љето на два сата стао комплетан програм ХРТ-а - па није ли то срамоћење те куће?"

Цео интервју погледајте овде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси