Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Jеданаестеро новинара одрекло се награде ХНД-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

10. 05. 2018.

Аутор: Хина Извор: Н1

Jеданаестеро новинара одрекло се награде ХНД-а

Једанаестеро новинара у сриједу се одрекло укупно 16 добивених награда ХНД-а у знак професионалног и грађанског протеста због награђивања новинарке НовеТВ Иване Петровић за телевизијско извјештавање с изрицања пресуде за ратни злочин шесторици бх. Хрвата, истичући да је ''награда додијељена за извјештај без основних новинарских елемената".

На конференцији за новинаре у загребачком Новинарском дому новинар Војислав Мазоко  прочитао је заједничку изјаву десет новинара којима се накнадно прикључио и Ивица Грчар у којој се истиче како се извјештај мора темељити искључиво на чињеницама те да не трпи пристраност и обвезује на једнак приступ свим странама. Како је истакнуто у изјави, у конкретном случају - награђеном извјештају Иване Петровић очекивало би се исказивање поштовања према жртвама и њиховим обитељима, но све то је изостало.

'Извјештавање које се претворило у коментирање'

„Не желимо улазити у стил новинарке и не споримо право на емотиван приступ у таквој ситуацији. Оспоравамо, међутим, да тај спекулативан, произвољан и формално некоректан извјештај струка награђује као примјер изврсности. Извјештавање које се претворило у коментирање, готово и хушкање против сусједног народа, није и не смије бити новинарство. Очекујемо од ХНД-а да процедурално оспори ту одлуку, а правила избора побољша да се ово више не би поновило”, пише у изјави коју потписују Борис Павелић, Војислав Маззоццо, Драго Пилсел, Иван Краљ, Зинка Бадрић, Љубица Летинић, Ернест Маринковић, Ана Беначић, Јерко Бакотин и Хрвоје Шимичевић.

Након прочитане заједничке изјаве Пилсел је нагласио да ће се због спорне додјеле награде обратити Извршном и Средишњем одбору ХНД-а како би се процедурално могла оспорити додијељена награда те да ће стога спорни случај и извјештавање награђене новинарке пријавити Новинарском вијећу части.

Борис Павелић истакнуо је како је чин окупљених новинара грађанска геста против шутње друштва, али и новинарске струковне организације о, како је више пута истакнуто, извјештавању које се често претвара у коментирање с хушкачким елементима.

Потпредсједници ХНД-а: Политичке разлике не смију доводити у питање професионалне стандарде

Одлука којим се једанаесторо новинара одрекло награда услиједила је након што су из Извршног одбора ХНД-а у уторак изразили жаљење што је дио колега, због награде додијељене Ивани Петровић, одлучио вратити своје новинарске награде те су позвали колеге да се у будућем извјештавању о ратним злочинима и суђењима за ратне злочине придржавају професионалних стандарда.

''Хрватско новинарско друштво, а тиме и његова тијела и оцјењивачке одборе, чине чланови различитих свјетоназора и увјерења. Свјетоназорске и политичке разлике, међутим, не могу и не смију доводити у питање елементарне професионалне стандарде који нам у обављању новинарског посла свима морају бити једнаки и неупитни'' стајало је у приопћењу Извршног одбора ХНД-а које су потписали потпредсједници Денис Ромац и Славица Лукић.

У приопћењу се истицало да одлуку о годишњим наградама ХНД-а доносе четири оцјењивачка одбора. Њихове чланове бира Извршни одбор ХНД-а из редова истакнутих новинара из тиска, радија, телевизије и интернетског новинарства. Одлуке о томе који од кандидираних радова наградити, оцјењивачки одбори доносе посве аутономно.

Лековић најавио оставку уколико је не поднесу потпредсједници ХНД-а

Но, и на то приопћење Извршног одбора реагирао је предсједник ХНД-а Саша Лековић истичући како су тим потезом потпредсједници угрозили вјеродостојност те струковне новинарске организације и исказали му неповјерење па из извршног одбора нетко мора отићи.

„Због свега тога уколико потпредсједници ХНД-а не дају оставку дат ћу је ја. С обзиром на то да су у ХНД-у у тијеку многи важни процеси укључујући организацијске промјене и неколико великих пројеката не желим да моја оставка додатно наштети ХНД-у. Како би се то избјегло радит ћу посао предсједника до рока који одреди надлежно тијело ХНД-а сукладно Статуту”, закључује Лековић.

Предсједник ХНД-а био је на конференцији за новинаре гдје се једанаесторо новинара одрекло својих награда, но на њихову изјаву и додатна објашњења није имао коментара подсјећајући на своју изјаву новинарима у својству легитимног представника ХНД-а „како би било крајње неетично и непрофесионално да водство ХНД-а коментира одлуке о наградама што их је донио Оцјењивачки суд”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси