Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  107 година Хрватског новинарског друштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

19. 12. 2017.

Извор: ХНД

107 година Хрватског новинарског друштва

Хрватско новинарско друштво утемељено је 18. просинца 1910. године и једно је од најстаријих професионалних удружења у Хрватској. Уз ову обљетницу члановима ХНД-а и свима осталима желимо угодне предстојеће благдане и све најбоље у 2018. години.

Међу тридесетак оснивача нашла су се велика имена хрватске књижевности и новинарства као што су Антун Густав Матош, Марија Јурић Загорка, Миливој Дежман и Милан Грловић, који је уједно био и први предсједник ХНД-а.

У том раном периоду до Првога свјетског рата Хрватско новинарско друштво бринуло се о слободи изражавања и новинарства, што је остало послање Друштва до данас. У том раздобљу, као и касније, често је долазило до сукоба с властима, које су, као и увијек, хтјеле контролирати оно о чему се пише и што се пише. Истовремено је Друштво бринуло о материјалном положају новинара, ратовало с послодавцима и притискало власт да доноси праведне социјалне законе.

Почетком Првог свјетског рата рад Друштва је обустављен, али је у листопаду 1917. обновљен. Године 1921. Друштво је укинуто, његово чланство је устројено као Секција Загреб Југославенског новинарског удружења, али је очувана организацијска и финанцијска самосталност. У међуратном раздобљу Друштво је усредоточено на социјалне прилике чланства те је у ту сврху 1930. довршена Закладна зграда Новинарски дом, коју је пројектирао Бруно Бауер. У липњу 1940. Скупштина је промијенила име удруге у Новинарско друштво Бановине Хрватске. Успостављањем НДХ Друштво је стављено под контролу режима, те му је укинута дотадашња самосталност. 

У свибњу 1945. основано је Друштво новинара НР Хрватске као организацијски самосталан дио Савеза новинара Југославије. Од 1954. носило је назив Друштво новинара Хрватске. За вријеме Југославије новинари су били категоризирани као "друштвено-политички радници", а режим је надзирао електроничке и тискане медије.

Након првих демократских избора 1990. Скупштина Друштва промијенила је Статут и вратила изворно име, а Декларацијом 1992. прогласила ништавнима одлуке Суда части за новинаре који су из политичких разлога искључени из новинарске организације. Од 1992. године ХНД је члан Међународне федерације новинара (ИФЈ), а Друштву је враћена и зграда Новинарског дома. Предсједници Друштва у самосталној Хрватској били су Анте Гаврановић (1991.-1995.), Јагода Вукушић (1995.-1999.), Драгутин Лучић (1999.-2007.), Зденко Дука (2007.-2015.) и Саша Лековић (од 2015.).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси