Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  ИО Компаније Новости одговара Штампарији Борба: Озбиљне лажи око Новости, отвориће озбиљне процесе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

12. 05. 2016.

Извор: Извршни одбор Компаније Новости

ИО Компаније Новости одговара Штампарији Борба: Озбиљне лажи око Новости, отвориће озбиљне процесе

Одговор Извршног одбора Компаније Новости на писмо групе запослених у Штампарији Борба објављено 11. маја на сајту УНС-а преносимо у целости.

На Писмо “Групе запослених у Вечерњим новостима”, објављено на сајту УНС-а, реаговала је “Група запослених радника Штампарије Борба”, што је такође објављено на овом сајту. Ово друго писмо представља грубу обману јавности, обилује лажима, заметањем трагова и захтева следећа објашњења.

Сва дуговања Новости према Штампарији Борба, направљена су пре доласка Ратка Дмитровића у Новости. Ово је лако проверљива чињеница коју не може да обори ни стотину пута поновљена лаж из Штампарије Борба. Дмитровић је у Компанији Новости затекао празан рачун, милијарду и 100 милиона динара дуга, по разним основама, и само два издања која су пословала позитивно; дневни лист Вечерње новости и Треће око... Сви други листови, ревије, магазини, правили су губитак.

Дуг Новости према Штампарији Борба настао је у годинама у којима је садашњи директор Штампарије Борба, Владимир Гудурић, истовремено био извршни директор Компаније Новости и генерални директор Штампарије Борба. Знамо да ово звучи невероватно али је истина. Плату је, наравно, примао и на једном и на другом месту. Да прича буде још невероватнија треба имати на уму да је у исто то време, Манојло Вукотић, генерални директор Компаније Новости, у једном периоду био и председник Управног одбора Штампарије Борба.

Компанија Новости преузела је 2002. године, дакле у Гудурићево време, из СЈУ Борба, дневни лист Спорт, са 120 милиона губитака. Од тада до данас Спорт никада није пословао позитивно. Новости и данас плаћају губитке Спорта у висини милион динара месечно. По одлуци Скупштине акционара Новости и Надзорног одбора Компаније Новости, лист Спорт је продат 2015. године, по цени коју је утврдила агенција за процену капитала, сертификована од стране државе. У тренутку продаје Спорт је Компанији Новости месечно наносио губитак од 2,5 милиона динара. Ако запослени у Спорту некога треба да питају о својој судбини онда је то Владимир Гудурић. Он о томе све зна.

У свом допису Група из Штампарије тврди да су у Компанији Новости (ваљда од доласка Дмитровића на њено чело) “угашена или продата три дневна листа и једно недељно издање”. Ова тврдња је гола лаж. За време од када је на челу Новости Ратко Дмитровић и његов менаџмент, није угашено ни једно једино издање. Ни дневно ни периодично. Како би се дошло до нових извора прихода, јер помоћи ниоткуда није било, покушали смо са штампањем Новости у Аустралији, али је тај пројекат, одлуком тамошњег партнера заустављен, без динара губитка за Новости. А штампање Новости у Немачкој заустављено је да не би производило додатне губитке, пошто је и оно наслеђено као губиташ.

Запослени из Штампарије Борба наглашавају да је Вечерњим новостима пао тираж што, по њима, треба да докаже неспособност челних људи Новости. Ово је исто као да произвођаче фиксних телефона оптужујете да су неспособни јер им је последњих година опала продаја. Опала је због незадрживог продора мобилне телефоније. Тако је и са штампаним медијима. Тиражи у целом свету падају страховитоим брзином, под налетом интернета и електронских медија уопште, гасе се листови са деценијском па и стогодишњом традицијом. Недавно је заустављен славни “Индепендент”. За последње четири године у Србији је читалачка публика дневних листова са 850.000 пала на 450.000. Најмањи пад продаје, убедљиво најмањи, имају Вечерње новости.

А сада нешто што превазилази и Риплијеве рубрике. Обратите пажњу јер оно што следи вероватно и није забележено нигде у савременој Европи, али јесте на релацији Компанија Новости-Штампарија Борба.

Дакле, 2002. године, руководства Новости (Гудурић је тада у Новостима помоћник генералног директора за производњу и развој) и Штампарије Борба доносе одлуку о заједничком улагању у висини 11 милиона евра. Пола-пола, односно 50 одсто једни, 50% други. Купљена је “КБА” штампарска машина и још неки помоћни системи, основано заједничко предузеће, “Штампарија Новости” на које је укњижена нова машина и кренуло се са радом. И шта се догодило?

Од тада до данашњег дана Компанија Новости није имала ни динара користи од те инвестиције. Све послове на машини, која је 50% у њиховом власништву, Новости су плаћале и плаћају Штампарији Борба пуном ценом, уместо да се та цена умањује за 50%. Како је то могуће? Где је испарило 5,5 милиона евра Компаније Новости? То свакако зна ондашњи и садашњи директор Владимир Гудурић, који је истовремено био директор Штампарије Борба и директор у Компанији Новости.

За 13 година, колико је прошло од споменутог заједничког улагања, Штампарија Борба пружа услуге трећим лицима, на машини која је 50% власништво Новости, али сав приход узима себи. Владимир Гудурић о томе не жели ни да разговара, одбија сваку иницијативу ове врсте која долази из Новости. Куда иде тај новац? Зашто се и на овај начин поткрадају запослени у Новостима. Ради се о великим сумама пошто је Штампарија Борба, на споменутој машини, својевремено штампала и Блиц, у великим тиражима, и још неке дневне листове, а данас штампа лист Данас и друга периодична издања.

Не постоје “отети и однети послови” које спомиње група запослених радника Штампарије Борба. Постоји чињеница да Штампарија не задовољава техничке могућности да штампа додатке, а о томе је реч, и квалитетне магазине у пуном колору, на премазном папиру. Док су други осавремењивали своје техничке услуге, улагали у штампарске машине, руководство Штампарије Борбаније све ове године није било у стању (или није хтело) да одвоји десетак милиона динара за додатак који би се инсталирао на споменуту КБА машину, чиме би се отворила могућност штампања додатака Вечерњих новости (ТВ Новости , Живот плус) и додатака за друге наручиоце. Уложена средства вратила би се за месец дана.

Споменуто заједничко предузеће, Штампарија Новости, потпуно је под контролом Штампарије Борба. Већ осам година Гудурић именује свог човека (узгред речено, свога кума) на место директора, не дозвољавајући Новостима да бар у једном мандату руководе заједничком фирмом. Због чега Гудурић то не дозвољава? Шта крије? Ко допушта том човеку да ради шта хоће? Зашто Штампарија Борба нема Надзорни одбор?

Група запослених радника Штампарије тврди да се Дмитровић не потписује именом Радомир, што му је право име, већ Ратко “како би избегао одговорност за гашење Вечерњих новости”. Коментарисати овакве “аргументе” била би увреда за здрав разум. Довољно је погледати само један службени документ Компаније Новости и Дмитровићев потпис.

Кад се окончају сви судски процеси, они који су још у току као и ови које Компанија Новости отвара ових дана; када се утврди где је нестало 5,5, милиона евра Компаније Новости, уложених у машину од које корист има само фирма на чијем је челу Владимир Гудурић; кад се утврди да ли је споменута машина плаћена знатно изнад цене, плус цена монтаже; када се изведе на чистац за колико је десетина милиона динара Штампарија Борба оштетила буџет Србије, на обавези плаћања пореза Штампарије Новости; кад се јасно утврди ко је крив што је нови менаџмент, на челу с Дмитровићем, 16. маја 2013. године у Новостима нашао празан рачун и катастрофалну ситуацију, добићемо јасну слику онога што лажима и подметањима покушава да сакрије “Група запослених радника Штампарије Борба”.

Биће великих изненађења; сазнаћемо како је уништена једна здрава, профитабилна компанија, о Новостима је реч, коју су након “демократских промена” преузели Манојло Вукотић и Владимир Гудурић. На рачуну су нашли 750.000 марака, 6,5 милиона динара и просечан дневни тираж Вечерњих новости од 250.000. Иза себе су оставили милијарду и 100 милиона динара дуга, потпуно уништену компанију, коју је садашњи менаџмент, без ичије помоћи са стране, успео да врати у живот.

Коментари (15)

Остави коментар
суб

14.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 12:27

Logika

Za Riplija je činjenica da je rukovodeća funkcija u Kompaniji Novosti poverena čoveku koji nije imao iskustva ni u vođenju piljare! Zato je na ovom tumačenju poslovanja i stanja u firmi, primenjeno njegovo bogato iskustvo u izvrtanju činjenica i pozivanju na linč. Ako taj Gudurić godinama "uništava zdravu i profitabilnu" Bekovu firmu, pa on je srpski Robin Hud! Pre će biti da Ratko "šminka mrtvaca" ne bi li sebi isplatio još koju (za Srbiju) riplijevsku platu. Dmitroviću još samo Radomir može da veruje

Одговори
суб

14.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 07:05

već viđeno

Možda nekima ove stvari zvuče za Riplija, ali ovom narodu ipak na - kod nas već viđeno. I to mnooooogo puta samo s drugim akterima.
A običan radni svet dobija kazne i otkaze što ode na puš i piš pauzu.

Одговори
пет

13.05.

2016.

Na svetlost dana! [нерегистровани] у 18:20

Činjenice

Nisam ni na čijoj strani, baš me briga i za Novosti i za Štampariju Borba, ali ako je samo pola istina od ovoga što je saopštio Izvršni odbor, to je strašno. Zašto država ćuti? Uzmeš od nekoga 5 miliona evra i nikome ništa! Napraviš dug u jednoj firmi, pređeš u drugu, pa od one prve tražiš da taj dug vrati. Ne vidim gde je Dmitrovićeva krivica za teško stanje u Novostima. Milijarda duga, ej bre! Znate li ljudi koliko je to? I čovek posluje i dalje, tri godine!

Одговори
пет

13.05.

2016.

Namojlo [нерегистровани] у 17:52

Nemaš šanse Ratko

Dmitroviću ne pravi se važan, Gudurić te drži za menice kao što drži za menice Vučićevog kuma za štampanje "Pravde". Go home Ratko! Gudurića za premijera!

Одговори
пет

13.05.

2016.

anonymous+genius [нерегистровани] у 16:22

Ko koga od koga štiti?

A usput... Čiji kapital štiti Dmitrović napadaući Štampariju? Ko je većinski vlasnik Novosti i ko u stvari duguje Štampariji? Ajmo malo da baratamo činjenicama. Većinski vlasnik Novosti sa udelom od blizu 70 procenata je gospodin Beko, manjski je država preko PIO fonda. Iz toga proizilazi da gospodin direktor štiti privatnog vlasnika od naplate duga. Izgleda šašavo, zar ne?!

Одговори
пет

13.05.

2016.

Krca [нерегистровани] у 15:57

kako?

Ja sad posle svega ne znam kako dalje?

Одговори
пет

13.05.

2016.

anonymous+genius [нерегистровани] у 15:52

Re: Istine radi

Da, znamo da Štamparija drži gomilu naplativih menica i po sudskim odlukama izvršnih. I ne ucenjeje nikoga. I da je ova zemlja normalna Štamparija kao većinski državna firma bi naplatila sve do jedne menice od Novosti kao većinski privatne firme. Toliko, istine radi.

Одговори
пет

13.05.

2016.

strogo poslovno [нерегистровани] у 15:50

menica

A od kada se pustanje menice za naplatu duga smatra ucenom. Hoce li sutra neko ko ne plati kredit banci, reci da ga banka ucenjuje kada pusti menicu koju je sam klijent potpisao....

Одговори
пет

13.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 13:48

saberi se Rale

Pismo puno neistina i kontradikcija.
Neistine su podaci o tiražima, broju čitalaca, kumovske veze koje se spominju....
Rale kaže da je nasledio gubitke od svog prethodnika, a onda osporava dug.
Odluči se Rale!
Tvoju opsednutost Vladimirom Gudurićem rešavaj negde drugde.
U vezi zajedničkih ulaganja kaži istinu.
Pokrenuo si sudski postupak. Valjda si očekivao da će neko doneti presudu na osnovu tvojih insinuacija, konstrukcija itsrgnutih iz konteksta i poluistina. Niti jednu činjenicu nisi dokazao i postupak je prekinut posle všestrukog odlaganja od strane tužitelja!
O tvome privatnom dugu prema Štampariji nemaš baš ništa da kažeš. Ljude iseljavaju iz stanova zbog duga od stotinjak hiljada dinara, a ti ostao dužan štampariji 20.000 evra (neto bez kamata za više od deset godina).
Kad nisi znao da urediš i vodiš svoje vlastite novine zašto misliš da možeš i znaš NOVOSTI?!

Одговори
пет

13.05.

2016.

Izdavač [нерегистровани] у 13:13

Samo pitam

Zašto štamparija na toj velikoj i skupoj mašini štampa samo dva lista - Novosti i Danas. Što se ne potrude da na tržištu nađu još nekog klijenta?

Одговори
пет

13.05.

2016.

Sreten [нерегистровани] у 13:09

Da li ste znali?

A što u ovom pismu ne piše glavna stvar - da Štamparija drži Novosti u šaci jer imaju domilu menica kojima ucenjuju Kompaniju Novosti i izvlače ih na svetlo dana kada im to odgovara kako bi blokirali račun firme koja ih zapravo hrani!

Одговори
пет

13.05.

2016.

Kolektiva [нерегистровани] у 08:41

odbor...

Pa u prethodnom pismu ste napisali da je problem vas nadzorni odbor, sada da je problem njihov nadzorni odbor. Ovaj tekst kao da pise besno dete. Pa mu sad svi krivi jer ne moze napolje da se igra.
Mnogo nezrela ekipa za tako zreo list...

Одговори
пет

13.05.

2016.

Zorana [нерегистровани] у 08:39

sve lepo

Sve je ovo interesantno ali samo u prethodna tri pisma Vasa pisma imaju za cilj samo Gudurica? Ovo suvise lici na licni problem sa tim covekom, pogotovu sto ispada kao da pokusavate da za sve probleme kod sebe okrivite drugog coveka. Nisam u Vasem poslu ali ne vidim sta je problem kada postoji nekakav stari dug. Ko god da ga je napravio i ko god da zeli sada da ga naplati. Valjda je to jasno da treba da se plati. Bar nama koji pokusavamo da se bavimo privatnim biznisom to tako "naturaju" kad su drzavne dazbine u pitanju. Koliko sam razumela stamparija je drzavna firma, a ovo izgleda kao da tekst treba da prikaze da neko krade "svoj" novac od Vas. Bar u privatnom biznisu smo mi prinudjeni jako cesto da tesko naplatimo svoje i pisati na ovaj nacin o necijem dugu i vec drugo pismo pokusavati da se tema sa duga skrene na neko tamo personalno resenje je u najmanju ruku ruzno i ne profesionalno.

Одговори
чет

12.05.

2016.

anonymous+genius [нерегистровани] у 23:31

...

Поштована господо из Новости, ви сте ту још неко време и кад одете биће вас баш брига и за Компанију и за запослене у њој. На жалост, радници и једне и друге фирме ће све то платити. Њима ћете довести егзистенцију у питање а ви ћете се преселити у неке друге фотеље и наставити да зарађујете своје више стотина хиљада динара вредне плате!

Одговори
чет

12.05.

2016.

Narcis [нерегистровани] у 22:29

Dva komentara

Imam dva komentara:

- Nije tačno da: "Za poslednje četiri godine u Srbiji je čitalačka publika dnevnih listova sa 850.000 pala na 450.000.".
U Srbiji trenutno ima u proseku oko 750.000 čitalaca dnevnih novina, svaki dan.

- Jedini način da #Novosti izađu iz ovog ekonomski i pravno protivprirodnog odnosa je da odmah počnu da štampaju u nekoj drugoj štampariji, a da međusobna potraživanja i druge odnose rešavaju na sudu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси