Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Шта се стварно догађа са Новостима?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

11. 05. 2016.

Извор: Група запослених радника ГПК “Штампарија Борба” а.д.

Шта се стварно догађа са Новостима?

УНС је добио писмо групе запослених у ГПК “Штампарија Борба” а.д. као реакцију на прекјуче објављено “Писмо групе запослених у Вечерњим новостима”. Писмо групе запослених у ГПК “Штампарија Борба” а.д. преносимо у целости. Охрабрила нас је чињеница да се неко у Компанији Новости забринуо над судбином Вечерњих новости и њених радника, па желимо да дамо свој допринос, тако што ћемо им пружити све информације којима ми располажемо о томе шта се стварно догађа у Вечерњим новостима.

Било би сврсисходније да су се обратили сопственом руководству - менаџменту, које је у обавези да им омогући увид у сву документацију битну за пословање фирме. Тако функционише систем у Штампарији Борба, фирми са имплементираним међународним стандардима. Ми, графички радници, у складу са процедурама, тражили смо и добили писане одговоре на сва питања, која смо поставили свом руководству, па смо у прилици да “групи запослених” у Вечерњим новостима објаснимо шта се стварно догађа у Вечерњим новостима, посебно у делу односа са Штампаријом Борба.   


Однос са Штампаријом Борба није оптерећен наводним дугом од “неколико милиона евра”, већ доспелим дугом од тачно 771.807.342,96 динара, односно 6.282.447 евра. Укупан дуг је много већи.

Тврдња генералног директора Компаније Новости да су, од дана од када је он у тој компанији, “сви текући трошкови према Штампарији Борба плаћени, па и преплаћени”, не одговарају чињеницама, а извучена је из ширег контекста пословних односа. Од маја 2013. године до краја априла 2016. године Штампарији Борба су Новости мање платиле тачно у динар 12.594.143,91 динар. То би било сасвим прихватљиво, да иза тога не стоји брутално пљачкање Штампарије.

Односи Новости и Штампарије јесу “драматични”, нарочито за Штампарију.  Огледају се у изношењу послова - додатака, нетранспарентној продаји најстаријег спортског листа и престанку његовог штампања у Штампарији. Најдраматичнија је чињеница да је иза отетих и однетих послова остало више од двеста милиона динара дуга. Чињеница је да се, од доласка Р. Дмитровића на чело Новости, тираж свих издања, нарочито Вечерњих новости, катастрофално урушио, јер се човек сурово обрачунао са сопственим тиражом.   

“Група запослених у Вечерњим новостима” тражи кривце и решења ван сопствених редова, не узимајући у обзир најбитније чињенице:

- да се Новости штампају три године без уговора,

- да су штампани тиражи свих издања смањени 25-50%,

- да су само Вечерње новости са 175.762 примерка просечног дневног тиража у првом кварталу 2013. године спале на 126.424 примерка у истом кварталу 2016. што је пад од непуних 50.000 тиража дневно, односно 30%.

Ово је најдраматичније за све запослене у обе компаније и директан је резултат пословних авантура руководства Новости, које директно коштају Штампарију Борба преко 520 милиона динара умањених прихода, а да “група запослених у Вечерњим новостима“ о томе ништа не зна, као што није упозната ни са следећим:

- да Вечерње новости нису најтиражнији дневни лист у земљи.

- да се на другој страни матичног листа објављује податак о штампаном тиражу, увећан за 5.000-17.000 примерака од стварног.

- да су угашена или продата три дневна и једно недељно издање

- да су колеге из “Спорта” “бриљантним” пословним аранжманом генералног директора Новости, практично остале на улици, а радници Штампарије без посла који су штампали пуних 65 година

- да је генерални директор први пут крочио у просторије Новости 16. маја 2013. године а засновао радни однос 1. априла исте године. Дакле месец и по ретроактивно, а све по закону.

- у јавно доступним документима може се видети да Р. Дмитровић не поседује потребну стручну спрему за обављање послова генералног директора Новости.

 - да се у Импресуму матичног издања потписује лажним именом, као Ратко, како би из техничких разлога избегао одговорност за гашење Вечерњих новости.

- клевеће раднике Штампарије које пријављује полицији да су саботери

- блати директора Штампарије, јер му је непремостива препрека за отимање државне и радничке имовине  

- шиканира новинаре и раднике Новости који се осмеле да критикују његово штетно деловање

- дискредитује чланове НО Новости који нису спремни да се сврстају у његову колону

- критикује власника који није спреман да разговара са делегацијом колегијума и “успешним” менаџментом

- упире прстом чак и у Премијера који неће да учествује у плану ликвидације по моделу Радомира Ратка Дмитровића.

Генерални директор Новости исказује висок степен мржње према Штампарији Борба, којој приватно дугује преко 40.000 евра, по извршној судској пресуди III-Ив12935/04. Кад је могао као приватно лице, какву тек штету прави Штампарији, као генерални директор Новости? А највише мрзи Вечерње новости, институцију којој никада није припадао, не припада, нити ће припадати.

Генерални и извршни директор Новости, данима обмањују своје запослене тврдњом да их је Штампарија блокирала, пустила меницу, плашећи их да због Штампарије неће примити следећу плату.... Истина је да су Новости биле блокиране од стране Народне банке Србије, а по налогу суда. То је извршење од десетак милиона динара, по основу коначне пресуде. Али та пресуда није једина. Штампарија поседује извршну и коначну пресуду на преко три милиона евра, коју, уважавајући заједнички интерес запослених у обе компаније, већ месецима не активира. По основу те пресуде и у оквиру ње налази се преко 170 милиона неплаћених камата, које представљају трошак компаније Новости у 2014. и 2015. години. Поред ове две пресуде у току су два судска спора, по тужби Штампарије, на износ од преко 4.000.000 евра, а исход ће бити неповољан по Компанију Новости, јер је основ исти као и код претходно добијених пресуда.  

Ово је важна информација за “групу запослених у Новостима” јер долазе до сазнања да пословни резултати исказани за 2014. и 2015. годину нису позитивни, како тврди генерални директор Новости, јер не помиње, хвалећи свој пословни резултат, да је дуг према Штампарији предмет окончаног судског спора и да за собом носи директне трошкове камате за 2014. и 2015. годину у износу од 170 милиона динара, које се, уместо у билансима и резултату, скривају у фиокама руководства Новости.

Истина је да Компанија Новости дугује укупно Штампарији Борба на данашњи дан 811.186.213,42 динара, односно 6.602.987 евра. Тај дуг мора да се плати.  “Група запослених” мора да има сазнање да постоји законска обавеза заштите државног капитала, нарочито код ризичних пословних односа, где фирма у спорном приватном власништву, има већи губитак од висине капитала, што је случај са Новостима. Сагласни смо да је однос између Новости и Штампарије Борба драматичан, јер је менаџмент Новости за три године руковођења гурнуо своју фирму у провалију, са малим шансама да се одатле може вратити. Штампарија је посебно угрожена јер има већа потраживања од укупног капитала Новости.   

Сведоци смо шарлатанског понашања руководства Новости и без благовремене реакције одговарајућих државних органа дошло се до ситуације да они који су уништили своју фирму сада желе да иду код Председника Владе Републике Србије по решење “за драматичне односе” између Новости и Штампарије Борба и решавање правног статуса Компаније Новости.

Колеге из “групе запослених у Вечерњим новостима”, нема ни узрока, ни решења изван ваше фирме. Извор ваших недаћа налази се у вашем дворишту, па га тамо тражите и решавајте. Да ли чекате да Новости пропадну? Новости су пословно већ умрле, само то још нико није јавно рекао.

Група запослених радника ГПК “Штампарија Борба” а.д.

Коментари (11)

Остави коментар
пет

13.05.

2016.

Miljan [нерегистровани] у 08:22

resenje na pomolu

Pa sta je iz svega ovoga sporno onda. Posto je izgleda definitivno da Novosti duguju toliki novac Stampariji, neka onda lepo Stamparija umesto novca, preuzme u vlasnistvo Vecernje Novosti i resen problem. To izgleda kao sasvim logicno resenje. A sta ce posle biti i ko ce upravljati sa Novostima, neka odluci vlasnik Stamparije.
Pozdrav

Одговори
чет

12.05.

2016.

Izdajnik [нерегистровани] у 15:10

Re:

Zahvaljujući "patrijotama" iz 90-ih smo tu gde jesmo. Nemojte više nas da nas branite. A što se Dmitrovića tiče, osrednjih novinar, bio i ostao!

Одговори
чет

12.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 12:46

Re:

Dug je nastao tako sto je Stamparija svakoga dana stampala i isporucivala novine po nalogu Novosti, a Novositi nisu bas sve redovno placale. Ostanu "kratki" svakog meseca po malo. I tako se kroz desetak-petnaest godina nakupio toliki dug. Zasto nisu placali i u vreme kada su imali tl morate nekoga od njih da pitate. I tada jd stamparija trzaila da se racuni plate. O tome postoje pisani tragovi.

Одговори
сре

11.05.

2016.

Grupa vernih čitalaca V.Novosti [нерегистровани] у 21:52

Svako se češe gde ga svrbi

Koliki dug je ostavio Manojlo, odnosno koliki dug je nasledio Ratko i da li je za njega znao kada je preuzeo Novosti ? Koliko su sudskih sporova Novosti izgubile i izvršne presude na naplatu stigle Ratku,a razlog utuženja nastao u Manojlovo vreme? Tiraži pisanih izdanja padaju svuda u SVETU, i to zbog interneta , a kod nas dodatno , zbog krize i pada životnog standarda stanovništva.V.Novosti se nikada nisu borile da budu najtiražnije , one su to jednostavno bile , a borile su se za svoje čitaoce širom Srbije i sveta, a meriti i sabirati babe i žabe nikada nije moglo pa neće ni sada. Kada cena novine ,format i broj strana najtiražnijeg lista bude isti kao u V.Novosti , onda mogu da se mere.Ovo sve predstavlja jedan lični napad na Ratka ,agresivan ,ali vrlo nemušt , neargumentovan i u krajnjoj meri neprofesionalan , koji istina samo Vučić može da reši, što Novosti i traže .Štamparija ne bi trebala da seče granu na kojoj sedi,...jer brend su VEČERNJE NOVOSTI, a kome je bitno gde se one štampaju.Nemoguće je naplatiti dug od nekoga ko nema odakle da ga plati, a šta se dešavalo kada je taj dug nastajao u prošlim vremenima, što se štamparija nije oglašavala tada i zašto je svoje zaposlene tako dobro informisane lišavala prihoda .Ovo treba da reše više instance i to pod hitno, kako bi Novosti mogle da se reorganizuju i da dalje posluju pozitivno i izlaze na radost nas vernih čitalaca.

Одговори
сре

11.05.

2016.

laponac anonymous [нерегистровани] у 20:35

jednostavno

blago nama kada ovi iz novosti i oni iz borbe, i ostali koji komentarisu previdjaju tri osnovne cinjenice:ko je postavio i manju vukotica i ratka dmitrovica i ko tolerise sve sto oni rade. a zaposleni su raja koja ima da cuti i trpi i pomoci nema, kada shvate, bice lakse...na zalost...

Одговори
сре

11.05.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 19:36

Re:odgovor plaćenicima

Dmitrović je devedesetih bio patriota i odličan novinar, za razliku od stranog plaćenika koji se sada oglašava. Stidi se, zmijo izdajnička.

Одговори
сре

11.05.

2016.

Namojlo [нерегистровани] у 18:04

Ko napravi dugove?

Sve pohvale za grafičare, mnogo bolje pišu od novinara! Nego u polemici izosta informacija, ko je napravio dugove? I kako je moguće da neko ko je nazidao 6,6 miliona evra šeta slobodno? I je li stvarno taj Gudurić radio u dve firme kad su ti dugovi kvasali?

Одговори
сре

11.05.

2016.

Borko [нерегистровани] у 14:24

ajde sad stvarno...

A sta ce da se desi kada dodje neko drugi da vodi Stampariju i kada bude trazio da se isti taj dug naplati?
Ko ce rukovodstvu Novosti tada biti kriv kada dug bude morao da se plati.
Stvarno ste dosadni....
Prepucavate se godinama po raznim izdanjima i svugde pise da su Novosti duzne Stampariji. Ako je to tako i ako je to pravno dokazivo ili vec dokazano, u cemu je problem? Dug postoji i kao i kad dugujete na bilo kom mestu, to se valjda mora platiti. Ako nemate para, zna se kako se to resava. Taj Guduric ako je kriv pa valjda bi se do sada preduzele neke zakonske mere. Ako je on covek tu koliko se pise po tekstovima i nikakve sankcije nije snosio, onda je ocigledno cist. A kako je Dmitrovic tu oko 3 godine malo malo pa izadje neki tekst o nekom dugu. A ovamo se tvrdi da je sve placeno. Ja ono sto znam jeste da od kako je on tu, meni Sport vise ne dolazi.
Pozdrav iz Valjeva

Одговори
сре

11.05.

2016.

devedesete [нерегистровани] у 13:49

STIDI LI SE KO

Ako nismo bas svi gluvi i slepi, valjda znamo ko je bio Dmitrovic devedestih, koji su mu dometi, koliko je njegovo znanje. Uostalom, svako može da vidi pad tiraža Novosti, stoji uredno ispisan na drugoj strani. I uredno je za trećinu niži nego pre njegovog dolaska...A kad se vide imena u impresumu, onda je jasno i zašto je tako. STIDI LI SE KO?

Одговори
сре

11.05.

2016.

Realan [нерегистровани] у 12:54

Nigde poente

Verovaću ovima iz Štamparije kad odgovore na pitanje kako je njihov direktor, taj Gudurić, skupa sa Vukotićem, napravio dug koji sada traži od Dmitrovića. I tome ni reči u ovom pismu. Zašto? Pa zar to nije ključ i poenta cele ove priče?! Čim to preskaču znači da im se ne može verovati. Ovo je po principu "Drž'te lopova"!

Одговори
сре

11.05.

2016.

Bojan [нерегистровани] у 09:42

Svaka cast

Konacno neko da nam odgovori sta se ovde desava i kako izgleda nesto realnije stanje. Koliko god mi hteli, kao radnici Novosti, nikada ne dobijamo potpunu informaciju, vec to uspeva samo grupa ljudi bliskih rukovodstvu kuce, a koju nam posle prenose iseckano i selektovano. Sve ovo vec odavno znamo ali do sada nije bilo sve sroceno na jednom mestu na ovaj nacim, a pogotvu nije izneseno transparentno i javno kao sad. Hvala

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси