Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо групе запослених у „Вечерњим новостима“: Шта се догађа са Новостима?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

09. 05. 2016.

Извор: Група запослених у „Вечерњим новостима“

Писмо групе запослених у „Вечерњим новостима“: Шта се догађа са Новостима?

УНС је добио писмо групе запослених у „Вечерњим новостима“ које преносимо у целости. Обавештавамо јавност да се Компанија Новости, због нерешеног власничко правног статуса нашла у изузетно тешкој ситуацији. Последњих десетак дана пропали су покушаји разговора са председником Владе Србије Александром Вучићем и номинално већинским власником Компаније Новости, Миланом Беком.


Влада Србије је, подсећамо, мањински власник Новости (37 одсто акција), а три Бекове повезане фирме имају 62 одсто, док управљачка права у Новостима и већину у Надзорном одбору има Влада Србије на основу одлуке од пре неколико година, донете због неиспуњених законских обавеза Милана Бека, у фази преузимања Новости.

Колегијум „Вечерњих новости“ обратио се прошле недеље председнику Владе Александру Вучићу, с молбом да хитно прими на разговор делегацију колегијума, у којој би били и челни људи менаџмента Новости, како би се пронашло решење сада већ драматичних односа између Новости и Штампарије Борба. Тај однос оптерећен је дугом Новости који износи неколико милиона евра, а направљен је када су на челу Новости били Манојло Вукотић, као генерални директор и Владимир Гудурић, као извршни директор који су истовремено руководили и Штампаријом Борба, с тим што је Гудурић и данас директор Штампарије. Практично, то значи да Гудурић тражи од Новости да плати стари дуг који је он направио.

Сви послови реализовани у Штампарији Борба од дана када је за генералног директора постављен Ратко Дмитровић, па до данас, плаћени су до последњег динара. Чак и преплаћени за неколико милиона.

Вучић није реаговао на споменуто писмо, што запослени у Новостима тумаче као знак да Влада не показује ни минимум интереса за судбину скоро 400 запослених у Компанији Новости.

Иначе, Влада Србије, у складу са обавезама преузетим у Бриселу, донела је почетком прошле године одлуку да изађе из власничке структуре Новости и за то утврдила временски рок, 30. јун 2015. године. Ускоро ће година дана од истека тог рока, а Влада Србије је и даље сувласник Новости.

Пресудну улогу у Надзорном одбору Новости води новинарка Тања Видојевић, члан Главног одбора Српске напредне странке. Она је и даље члан Надзорног одбора упркос одлуци СНС-а донетој још пре 18 месеци, да се елиминише двојност функција чланова те партије, што је евидентно у случају Тање Видојевић.

Генерални директор и главни уредник Компаније Новости, Ратко Дмитровић, изнео је неколико пута у протеклих десетак месеци информацију да Новости, први пут за последњих осам година, послују позитивно (не рачунајући споменути дуг који је предмет судског спора), а тај позитивни биланс односи се на 2014. и 2015. годину, што је видљиво и на сајту Новости, односно АПР-а. Дмитровић је на чело Новости дошао у мају 2013. године.

Позивамо Владу Србије да хитно реши правни статус Компаније Новости!

Група запослених у „Вечерњим новостима“


Коментари (6)

Остави коментар
уто

10.05.

2016.

драгиша петровић,крагујевац [нерегистровани] у 17:47

Re: ПОДРШКА НОВИНАРИМА НОВОСТИ

Намам везе са овим који се препиру на поратлу УНС-а. Новинар сам ,из Крагујевца, зовем се Драгиша Петровић, и упитао бих господина који се потписује као ГАЛЕ да ли није он није случајно из групше од двојице назване Шкоро! Новости су патриотски лист, новине које штите државне и нациуоналне интересе,а те дугове из ранијег периода ...па шта сада треба да ново руководство плаћа цех,а директор Штампарије,колико капирам из текста, је онај који је са Манојлом направио силна дуговања! Као проефсионални н овинар већ 40 година "Новости" и "Полиртика", без обзира на интернет, су дневна штампа из категорије којој може да се верује.Све остало је , рекло би се у Шумадији, у Крагујевцу, "смути па проспи".
Независно од текста, морам још нешто да саопштим.
УНС се огласио данас поводом напада на новинаре ТВ Мост у Обилићу. И друштво новин ара Косова(српско). Где је НУНС,где је оно новосадско друштво са два члана који су претворили у своју приватну фирму за слање саопштења против свега што је српско.

Одговори
пон

09.05.

2016.

Gale [нерегистровани] у 22:50

Ovo nije pisao Ratko

Ovo sigurno nije pisao Dmitrović,.. i to će potvrditi svako ko je ikada čitao njegove kolumne , slušao ga kako se izražava, poznaje njegov način razmišljanja i njegov profesionalizam.Ovo jednostavno nije njegov način obraćanja bilo kome , a ne vladi Srbije.Njemu svaka čast , što je u ovim vremenima sačuvao Novosti kao pristojan patriotski list.

Одговори
пон

09.05.

2016.

Gale [нерегистровани] у 22:29

Re: Ma, što se ti ne predstaviš anonimusu

Ma kakav Goran, ..što se ti ne predstaviš pravim imenom i prezimenom? Prvo da li si ti uopšte muško ili ...možda žensko? U čije ime to govoriš ? U ime četristo zaposlenih Kompanije Novosti koji i dalje žive od Novosti ,sigurno ne ! Kako je Manojlo Vukotić mogao da se razduži sa Novostima i ostavi toliki dug,a ne završi u zatvoru? Novosti su materijalno uništene pod njegovom uredjivačkom i kadrovskom politikom, i dilovima koje je koje je gospodin pravio sa štamparijom , a kadrovsku politiku mu je vodila visoka štikla ,..

Одговори
пон

09.05.

2016.

Калкулатор [нерегистровани] у 18:12

Нико не спомиње шта је било

Горане, молим те нам објасни како је то Дмитровић ууништио компанију "Новости", ако од његовог доласка та компанија након више година губитака коначно послује позитивно! Врло добро знамо ко је уништио "Новости" и ко је направио дуг! Али њих нико не спомиње! Заборавили сви шта је било!

Одговори
пон

09.05.

2016.

Калкулатор [нерегистровани] у 18:08

Re:

Горане, молим те нам објасни како је то Дмитровић уништио компанију "Новости", ако од његовог доласка та компанија након више година губитака коначно послује позитивно? Врло добро знамо ко је уништио "Новости" и направио дуг.

Одговори
пон

09.05.

2016.

Goran [нерегистровани] у 15:40

sramota

Jako je ruzno sto je UNS dozvolio sebi da objavljuje pisma anonimne grupe novinara umesto da je potpisao istinskog autora ovog pisma Ratka Dmitrovica. To nije profesionalno pogotovu sto je Dmitrovic sa grupom anonimnih urednika i novinara potpuno unistio Novosti i tirazno i sadrzajno. To svi znaju pa cak i ovi koji ga ne primaju na poklonjenje. Sto pre se Novosti budu resili ovih anonimusa na celu sa Dmitrovicem imace mogucnost da se koliko toliko oporave.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси