Насловна  |  Актуелно  |  Медији и инклузија  |  Јелена Петковић: Било би добро када би се радио индивидуални план за функционисање породица деце са инвалидитетом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медији и инклузија

08. 04. 2024.

Аутор: Бобан Коцев Извор: Радио ГЛАС

Јелена Петковић: Било би добро када би се радио индивидуални план за функционисање породица деце са инвалидитетом

„Ми не можемо да очекујемо од државе, система и локалне самоуправе да знају шта је нама потребно. Они се баве гомилом ствари, а ми не можемо да седимо у четири зида и пишемо по друштвеним мрежама патетичне статусе како је нама лоше, већ треба да се удружимо и питамо шта можемо да урадимо једни за друге“, рекла је председница Удружења Дан Јелена Петковић.

Она је мајка детета са аутизмом и како каже њено дете није једино због кога се ангажовала у Удружењу, већ је то једна „мини армија“ од 80-ак младих и деце која стоје уз њу.

Како је рекла, Удружење Дан, почело је као једна неформална група родитеља која се окупила са циљем да се изборе за личне пратиоце деци, а од 2022. године функционишу као Удружење.

Циљ овог удружења, основаног у Нишу је помоћ, едукација и социјална инклузија особа са аутизмом и другим инвалидитетом, али и пружање помоћи и подршке њиховим породицама.

„Изузетно је важно када се родитељ сусретне са дијагнозом аутизма код детета да буде припремљен“, сматра Петковић.

Како је објаснила, када родитељ добије дијагнозу детета која је доживотна и непроменљива важно је да постоје стручњаци попут социјалних радника који ће да направе план како ће даље функционисати породица.

„Било би добро када би се радио индивидуални план за даље функционисање породице деце са аутизмом, рекла је Петковић и додала је да је важно да постоје стручњаци – социјални радници који ће проценити да ли је њоховом детету потребан психолог, дефектолог, као и то да упозна породицу које социјалне услуге су им на располагању.

Додала је да се ова пракса у неким земљама у Европи спроводи годинама уназад.

„Од оног тренутка када породица добије дијагнозу детета, преузима их социјални радник. Потребно је да родитељ никада не осети да је сам“, рекла је Петковић.

Са којим изазовима се суочавају родитељи деце са аутизмом, али и који су циљеви и активности које ово Удружење спроводи, погледајте у подкасту Радио Гласа у којем је на ову тему говорила Јелена Петковић. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси