Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Прошло је 19 година од убиства Момира Стокуће у Приштини
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

21. 09. 2018.

Извор: УНС

Прошло је 19 година од убиства Момира Стокуће у Приштини

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) подсећа да се данас навршава 19 година од како је фоторепортер и сарадник „Политике“ Момир Стокућа убијен у својој породичној кући у Приштини (Ђуре Јакшића 15) коју није желео да напусти када су три месеца раније међународне снаге преузеле одговорност за безбедност на Косову.

Како је за УНС рекла Стокућина сестра Бранка Дамњановић, за његово убиство сазнали су из телевизијских вести. 

- Одмах сам отишла у Приштину где сам преко Комитета за помоћ покушала да пренесем његово тело у Ниш где је цела породица већ живела, али ми нису дозволили. Нисам могла да га сахраним ни у Приштини. Тада је ситуација била тешка, морали би да обезбеде цело гробље да би омогућили сахрану – рекла је Дамњановић.

Момир Стокућа убијен је 21. септембра 1999. године, а сахрањен је 24. септембра 1999. године у Грачаници. Његово тело Бранка Дамњановић у Ниш је пренела 2014. године. Породица никада није добила информацију о истрази и окривљенима за убиство.

Истраживање Удружења новинара Србије открива и да је пријава полицији УНМИК-а "нестала" из њихове архиве, што се правда променом надлежности истражних органа и селидбом.

Података о овом убиству нема ни у Еулексу, нема га ни Специјално тужилштво Косова, нити српско Тужилаштво за ратне злочине. И поред тога што УНС годинама уназад подсећа на овај злочин, најближег рођака, Момирову сестру Бранку Дамњановић, за 19 година од како је њен брат убијен није позвао ниједан истражни судија.

- Чак ни званичан документ нисам добила, осим једног папира који су ми дали у болници, а који сам морала да оставим у манастиру. И даље не знамо ко га је убио – додала је Дамњановић.

Текст УНС-а „Убиство новинара Момира Стокуће у Приштини 19 година без истраге“ прочитајте ОВДЕ.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси