Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Кад српске новинаре косовски тужилац и ОЕБС забораве, па позову „на радним столом“ да учествују у „дискуцији“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

23. 06. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Кад српске новинаре косовски тужилац и ОЕБС забораве, па позову „на радним столом“ да учествују у „дискуцији“

Председник УНС-овог огранка на Косову Будимир Ничић и неколицина српских новинара добили су занимљив позив од косовског главног тужиоца средином ове недеље, не само због тога што су позвани по истеку рока за пријаву на догађај, већ и по томе што је позив на српском језику садржао два различита назива истог догађаја и био пун правописних грешака.

Канцеларија главног тужиоца на Косову организовала је у среду у Приштини, уз подршку ОЕБС-а, „Радни сто у вези случајева претње над новинарима“ или „Представљање предмета кривичних дела над новинарима“, можда и није толико битно, али битно је да су из програма са изузетно важном темом за све новинаре потпуно изостављени представници УНС-а на Косову и српских медија, због чега је УНС реаговао.

Да је ипак било предвиђено да се неколицина позове да прати догађај сведочи и позив припремљен на српском језику који је додуше послат 17 сати пре одржавања догађаја, а након што је рок за пријаву учешћа прошао. Позив је електронском поштом послат 20. јуна у 19.22 сата, а требало је најкасније до 16 сати се пријавити.

Позив који је очигледно про форме послат, са намером да позвани не дође, има  проблем и са квалитетом садржаја и информативношћу.

Тако се у позивници наводи да Канцеларија Тужиоца има „задовољство да вас позива на радним столом где ће се расправљати о случајевима претње над новинарима.

Канцеларија, такође, моли да „нађемо приложено дневни ред ово радног стола“, у ком је на два места предвиђена „дискуција“, а позив је, са мејла саветнице главног тужиоца Мерите Гаши потписао Бесим Келменди „Тужилац у канцеларије Главног Државног Тужиоца“. 



Саветница главног тужиоца Мерита Гаши са чијег је мејла послата позивница и чији је контакт остављен у позиву на догађај, тражила је да јој питања пошаљемо мејлом, али на њих није одговорила. На поновни позив УНС-а рекла је да је видела мејл и да не може да одговори на питања, након чега је спустила слушалицу.

Тако смо остали ускраћени за информацију ко је одговоран за садржај позива на српском језику и промашен рок слања српским новинарима.

ОЕБС, који је подржао овај скуп, сматра да нема одговорности за непозивање српских новинара и текст позива. ОЕБС-ов портпарол на Косову Сенад Шабовић рекао је за сајт УНС-а да лично није видео позив, а да претпоставља да нико ни од његових колега из ОЕБС-а није видео.

„Претпостављам да ни колеге нису виделе позив јер не верујем да би неко дозволио да то тако оде, а да је прошло 'кроз наше руке'. Да смо се ми нешто питали сигурно не би отишло тако. Ми нисмо организатори, тако да нисмо видели тај позив“, рекао је Шабовић.

Председник УНС-а на Косову Будимир Ничић каже да није никаква новост да позивнице српским медијима стижу на накарадном српском језику.

„Ако знамо да у српској верзији Устава Косова постоји 900 граматичких, словних и материјалних грешака, ако у законима Косова, који су кључни за Србе, постоји око 5000 таквих грешака и да готово сви о томе ћуте осим нас медија, онда и ово не треба да чуди превише. Међутим, забрињавајуће је што долази из Тужилаштва које би по службеној дужности требало да реагује на кршење Закона о употреби језика, као и Устава где стоји да су службени језици албански и српски“, каже Ничић.

Он се осврнуо на то што је неколико српских новинара добило позив за тај догађај у пола осам увече, са напоменом да учешће на догађају треба да потврде истог дана до 16 сати.

„Можда у Тужилаштву имају неке паранормалне способности и могућности и могу да путују кроз време, али српски новинари, колико ми је познато, те могућности немају. Ово показује колико је ово друштво незрело и колико косовске институције, ма колико се трудиле не могу да се издигну од јефтиног политиканства и етничких баријера. Посебно је забрињавајуће што то ради Тужилаштво, што то ради неко ко би требало да спроводи закон без обзира на етничку или било какву другу припадност.... Како после овога да очекујемо да то Тужилаштво  пронађе и оптужи оне који су одговорни за киднаповања и убиства српских новинара? Мислим да нас овакав начин размишљања и рада враћа годинама уназад и очекујем да Тужилаштво покрене поступак против себе и пронађе и казни одговорне за овај недопустиви пропуст“, рекао је Ничић.

Ничић је рекао да се ОЕБС после реакције УНС-а због непозивања српских новинара повукао са скупа, а у знак солидарности са представницима УНС-а и српским новинарима на скупу није учествовао ни представник Савета за штампу Косова.

Члан Управе УНС-а и новинар „Политике“ са Косова и Метохије Живојин Ракочевић каже да „сваки пут када добијемо онакав позив, на застрашујућем српском језику, свако од нас се осети до сржи понижен и свакоме се јасно каже шта ми представљамо“.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

23.06.

2017.

Иван [нерегистровани] у 21:55

Поцркасте...

Поцрксате да признате шиптарску творевину али вас исти не ј.. ни 2%. Баш како и треба. Све док се ви понашате као к**ве дотле ће они бити ваши макрои.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси