Насловна  |  Шта радимо  |  Акције  |  Стоп антиевропском закону о информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акције

Стоп антиевропском закону о информисању

Удружење новинара Србије протестовало је због брзине и нетранспарентности у доношењу Предлога измена Закона о јавном информисању.

- УНС не подржава измене Закона о јавном информисању, 10. јул 2009.

УНС је затражио да Covington&Burling” из Вашингтона, канцеларија специјализована за медијско право, уради правну анализу и анализу уставности Измена и допуне Закона о јавном информисању Републике Србије. Анализе су показале да су “Измене и допуне Закона о јавном информисању Републике Србије из 2009. године супротнеУставу Републике Србије и важећем међународном праву“ и да „нису у складу са српским и међународним нормама које наглашавају суштински значај слободне и живе штампе.“

- Анализа уставности Закона о информисању


УНС је сматрао да ће се предложеним решењима, уместо увођења потребног реда и веће одговорности, ограничити слобода информисања, критичког мишљења и говора, али је подржао предлог да се изменама Закона о информисању уведе регистар јавних гласила који ће водити Агенција за привредне регистре.

УНС је позвао Владу Србије да из скупштинске процедуре повуче Предлог закона, будући да јавност претходно није имала могућности да учествује у расправи о овом веома важном акту
- Повуците закон о информисању, 13. јул 2009.
- Спорни закон на сајту УНС-а, 14. јул 2009.
- Влада да повуче закон, понедељак, 20. јул 2009.

Новинарска удружења и Асоцијација медија, остале су при својим предлозима и примедбама, позивајући предлагаче и парламентарне странке да још једном размотре заједничке предлоге и самосталне примедбе.- Заједнички предлог Асоцијације медија, УНС-а и НУНС-а, 21. јул 2009.

Председник Међународне федерације новинара Џим Бумела послао је писмо председнику Србије Борису Тадићу, премијеру Мирку Цветковићу, председници Скупштине Славици Ђукић Дејановић и министру културе Небојши Брадићу у којем је подржао захтев УНС-а и затражио да Влада повуче предложене измене Закона о информисању јер крше европске принципе слободе штампе.
- Међународна федерација новинара подржала УНС и позвала Владу да повуче предложене измене Закона, 25. август 2009.

УНС је потом упутио писмо посланицима Народне скупштине Србије поводом гласања о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању следеће писмо
- Посланици гласајте против, 28. јул 2009.

УНС је позвао је председника Србије Бориса Тадића да не потпише указ о проглашењу Закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању.
- УНС тражи интервенцију Тадића и Јанковића, 31. август 2009.

- Новинари сложни против измена Закона, 31. август 2009.

УНС је изразио разочарање јер је председник Србије Борис Тадић експресном брзином потписао Закон о изменама и допунама Закона о јавном информисању и тиме онемогућио да народни посланици затраже хитну оцену Уставног суда о уставности овог акта.- Тадићев потпис спречио хитну оцену уставности Закона, 1. септембар 2009.

УНС је захтевао да Влада Србије уважи забринутост Европске комисије због измена Закона о јавном информисању и да у што краћем року приступи изради и усвајању новог закона. Уз Међународну федерацију новинара и комисија Европске уније оценила је да су новинари и српска јавност оправдано забринути, јер драконске новчане казне представљају опасност за слободу медија у Србији.- Брисел забринут, УНС за нови закон, 14. октобар 2009.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси