Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i NUNS: Predlog zakona o kinematografiji ugrožava elektronske medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

15. 12. 2011.

UNS i NUNS: Predlog zakona o kinematografiji ugrožava elektronske medije

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pridružuju se apelu Asocijacije nezavisnih elektronskih medija da Narodna skupština Srbije ne usvoji Vladin Predlog zakona o kinematografiji, a koji predviđa značajna zahvatanja u sredstva koja Republička radiodifuzna agencija (RRA) i Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL) naplaćuju od emitera i telekomunikacionih operatora.

UNS i NUNS su saglasni sa stavom ANEM-a da je opasno i nedogovorno usvojiti predloženi zakon bez ozbiljne analize njegovog uticaja na finansiranje regulatornih tela (RRA i RATEL), i na sektore radiodifuzije i elektronskih komunikacija u Srbiji. Tim pre što se medijska i novinarska udruženja godinama zalažu da se naknade koje elektronski mediji plaćaju agencijama, svedu na nivo opravdanih troškova regulacije. Svako novo finansijsko opterećenje ugrožava goli opstanak osiromašenih elektronskih medija u Srbiji.

U obrazloženju Vladinog Predloga zakona stoji da će se njegovim donošenjem obezbediti značajna dodatna sredstva za podsticanje domaće kinematografije, između ostalog i u formi zahvatanja u sredstva ostvarena od naknade koju emiteri plaćaju RRA za dobijeno pravo na emitovanje programa, kao i u sredstva ostvarena od naknada koje javni telekomunikacioni operatori plaćaju RATEL-uz. Konkretno, predviđa se da se za kinematografiju izdvaja čak 20 odsto sredstava koja naplaćuje RRA i čak 10 procenata sredstava koja naplaćuje RATEL.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi