Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: SDA Sandžaka da svim novinarima omogući izveštavanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

29. 07. 2016.

UNS: SDA Sandžaka da svim novinarima omogući izveštavanje

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog odluke SDA Sandžaka da ne dozvoli novinarskoj ekipi Regionalne RTV Novi Pazar izveštavanje sa sednice Koordinacionog tela SDA koja se danas održava u Novom Pazaru, a kojoj prisustvuje i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

UNS traži da SDA Sandžaka poštuje Zakon o javnom informisanju i medijima koji „zabranjuje neposrednu i posrednu diskriminaciju urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu”.

Kako je UNS-u rekla urednica informativnog programa Regionalne RTV Novi Pazar Senada Kalić, SDA Sandžaka ovoj televiziji nije poslala poziv za praćenje današnjeg događaja.

„Čula sam od kolega da su oni dobili poziv, nas niko nije zvanično obavestio. Nakon što su mi kolege prosledile poziv, poslala sam SDA zahtev za akreditaciju za našu ekipu, ali odgovor nisam dobila. Pokušala sam i telefonom juče da ih pitam da li je sve u redu, ali su mi rekli da sačekam i da će kasnije odlučivati o akreditacijama. Kako do jutros nismo dobili odgovor, ekipa je otišla u SDA gde su se preuzimale akreditacije, ali im je tamo rečeno da ne mogu da prate događaj jer je 'isključivo informativna služba SDA odlučivala o tome ko će biti akreditovan za praćenje događaja'“, rekla je Kalić UNS-u.

Ona je dodala da ovo nije prvi put da ova stranka onemogućava novinare RTV Novi Pazar da obavljaju svoj posao.

„Ovo nije usamljen slučaj diskriminacije našeg medija, podsećamo da je početkom juna naša ekipa sprečena da izveštava o susretu zamenika ambasadora 16 zemalja Evropske Unije predvođenih zamenikom šefa Delegacije EU u Srbiji Oskarom Benediktom sa Sulejmanom Ugljaninom, predsednikom Bošnjačkog nacionalnog veća“, rekla je Kalić za UNS.

Iz SDA Sandžaka na pozive UNS-a danas se nisu odazivali.

UNS ističe da je  RTV Novi Pazar najveći regionalni medij u ovom delu Srbije i podseća SDA Sandžaka da se po Zakonu „sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, svojinskih i drugih prava, kao ni uticajem i kontrolom nad sredstvima za štampanje i distribuciju novina ili mrežama elektronskih komunikacija koje se koriste za distribuciju medijskih sadržaja“.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi