Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Pronaći i kazniti odgovorne za pretnje smrću Zoranu Kesiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 06. 2016.

UNS: Pronaći i kazniti odgovorne za pretnje smrću Zoranu Kesiću

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje pretnje smrću upućene voditelju emisije „24 minuta“ Zoranu Kesiću i traži od policije i tužilaštva da pronađu i kazne odgovorne.

 

Kako je UNS-u rekao Zoran Kesić, na Fejsbuk stranicama Srbin.info i „Ne davimo Srbiju“ pojavio se izmontirani snimak emisije koju je snimio pre dve godine, nakon čega su usledile pretnje smrću.

„Prećeno mi je na Fejsbuku, dobio sam nekoliko poruka pretnji u inboksu i na stranici emisije '24 minuta'. To je tendenciozno targetiranje mene i moje emisije. Stvorili su legitimnu metu i od nas koji radimo emisiju napravili mrzitelje naroda u Republici Srpskoj, što je potpuna neistina“, rekao je Kesić.

Kako je naveo, sinoć su ga iz policije pozvali na razgovor.

„Bio sam danas da dam izjavu. Inspektori su bili veoma profesionalni i sada čekam da oni odrade svoj posao i pronađu odgovorne“, rekao je Kesić UNS-u.

Podsećamo, na originalnom snimku emisije Kesić je rekao: "Juče Krim, danas Škotska, sutra Katalonija, prekosutra, što da ne, Republika Srpska…mada, možda bolje ne Republika Srpska, ne znam da li ste videli kako izgleda na mapi? Na šta ovo liči. Pozdrav našim gledaocima u Banjaluci". U montiranom snimku,  izbačena je rečenica "Pozdrav našim gledaocima u Banjaluci" i dodato iz drugog dela emisije kako Kesić navodno govori "budale", posle čega se smeje, izvinjava, i dodaje "ali jesu".

UNS podseća da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i očekuje od policije i tužilaštva da otkriju odgovorne i procesuiraju ih u skladu sa zakonom.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi