Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Aranđelovac da uskladi medijski konkurs za Zakonom i Pravilnikom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 06. 2016.

Koalicija: Aranđelovac da uskladi medijski konkurs za Zakonom i Pravilnikom

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) traže od opštinskih vlasti u Aranđelovcu da konkurs za projektno sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja usklade sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Opština Aranđelovac raspisala je 31. maja ponovljeni Javni poziv za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Aranđelovac u 2016. godini, nakon što je prethodni, raspisan u februaru, poništila.

Koalicija je ukazala nadležnima na nepravilnosti u konkursu, ali je opština  sa propisima uskladila samo deo, odnosno, u konkurs je uvrstila najviši i najniži iznos sredstava koji se mogu dodeliti po jednom projektu, kako predviđa Pravilnik.

Međutim, i pored reagovanja Koalicije, nadležni u ovoj Opštini nisu uvažili primedbu da iz konkursa izuzmu druge sporne odredbe.

Naime, konkursom je kao dodatni kriterijum navedeno iskustvo i kontinuitet u proizvodnji medijskih sadržaja što može eliminisati medije koji nemaju dužu tradiciju, a koji po Zakonu i Pravilniku imaju pravo učešća na konkursu.

Takođe, u neophodnu dokumentaciju, Opština Aranđelovac je uvrstila i „ugovore o radu i MA obrasce zaposlenih (kao dokaz kadrovskog kapaciteta)“ i „izvod iz popisne liste ili analitičke kartice sa stanjem na dan 31.12.2015.g. sa obavezno markiranom  opremom, a u slučaju da je oprema kupljena posle 31.12.2015. g. i ne nalazi se u izvodu iz popisne liste sa stanjem na da 31.12.2015. potrebno je dostaviti ugovor o kupovini ili račun o kupovini (kao dokaze tehničke opremljenosti)“.

Koalicija ističe da su ispunjavanje kadrovskih i tehničkih kapaciteta kada su u pitanju  elektronski mediji u nadležnosti REM-a koji daje dozvole za emitovanje programa, a da  je, zbog posebno teškog položaja štampanih medija, uslovljavanje projektnog sufinansiranja ovih medija ugovorima o radu i ostalom pratećom dokumentacijom, neprihvatljivo.

Kako ni nakon pisanog i usmenog obaveštenja o nepravilnostima Opština  Aranđelovac nije uskladila konkurs sa Zakonom, Koalicija je odlučila da ne učestvuje u radu komisije za izbor projekata koji će se sufinansirati iz budžeta ove opštine.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
PU "Lokal pres" (LP)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi