Naslovna  |  Saopštenja  |  Sindikati i UNS traže da Zakon o javnom informisanju omogući socijalni dijalog
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 12. 2022.

Izvor: UNS

Sindikati i UNS traže da Zakon o javnom informisanju omogući socijalni dijalog

Predstavnici Sindikata novinara Srbije (SINOS), Nezavisnog strukovnog sindikata RTS-a, Novog sindikata zaposlenih Politike i Udruženja novinara Srbije (UNS) na sastanku u Domu novinara dogovorili su se da podrže promene Zakona o javnom informisanju kojim će se omogućiti uspostavljanje socijalnog dijaloga u medijima.

 

Cilj dogovora je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi obezbedio bolju zaštitu i ekonomski položaj novinara i medijskih radnika.

Ideja predlagača je da se u okviru budućeg granskog kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike sačine posebni ugovori za javne servise, štampane medije, nacionalne i lokalne elektronske medije, portale i frilensere.

Predlagači na ovaj način žele da poboljšaju i zaštite već stečena prava zaposlenih u medijima, ali i da omoguće da svi novinari i medijski radnici budu obuhvaćeni pravima i obavezama iz kolektivnog ugovora.

Na taj način, predlagači se zalažu da se i u Srbiji primene evropski standardi u oblasti radnih prava medijskih radnika za šta imaju podršku Evropske i Međunarodne federacije novinara.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

07.12.

2022.

mile [neregistrovani] u 18:26

nema zaborava

Noćni sudovi, onomad. Da se ne zaboravi! Sećam se kao da je juče bilo! Da, ideja tadašnjeg ministra informisanja.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi