Naslovna  |  Saopštenja  |  SRG: Međunarodnom saradnjom policija i tužilaštvo do osoba koje su pretile listu Danas i Blagojeviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

25. 11. 2022.

Autor: SRG Izvor: UNS

SRG: Međunarodnom saradnjom policija i tužilaštvo do osoba koje su pretile listu Danas i Blagojeviću

Stalna radna grupa za bezbednost novinara koju čine predstavnici svih novinarskih udruženja i asocijacija, Republičkog javnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova, uz posmatračku ulogu predstavnika OEBS-a, na vanrednoj sednici, razmatrala je izveštaje nadležnih organa u slučajevima pretnje redakciji dnevnog lista Danas, pojedinim zaposlenim u ovom listu, kao i nekolicini drugih novinara.

Kako je u pitanju otvorena istraga, detalji nisu za javnu komunikaciju. Novinarski deo Radne grupe je imao priliku da sazna sve detalje o aktivnostima policije i tužilaštva, i kada je reč o međunarodnoj saradnji u ovoj istrazi, i kada je reč o toku istrage u Srbiji. Najveću teškoću za istragu predstavlja pristup detaljnim podacima provajdera Proton,  koji služi za kriptovanje poruka, kako bi se sakrio identitet pošiljalaca i samog sadržaja, a koji radi legalno po zakonima Švajcarske.

U dosadašnjoj komunikaciji zasnovanoj na međunarodnoj pravnoj pomoći, dobijeni su ograničeni podaci kako bi se otkrio pošiljalac pretnje koja je privukla i nacionalnu i globalnu pažnju, kao pretnja koja može imati i elemente terorističke pretnje. Zatraženi su dodatni podaci preko nadležnih organa.

U isto vreme, radi se na analizi podataka domaćih provajdera, jer dosadašnje informacije ukazuju na to da je prikrivanje identiteta pošiljaoca učinjeno iz Srbije, ali zbog velike količine podataka koje treba analizirati, i zbog činjenice da su oni vezani i za podatke koji su traženi od švajcarskih organa, dalji rad se nastavlja.

U isto vreme, radi se procena bezbednosti za pomenute novinare, vodeće ljude redakcije dnevnog lista Danas i za samu redakciju. Dok ne budu poznati rezultati procene bezbednosti, MUP će obezbeđivati prostor u kojem se nalazi redakcija.

Druga tema bila je takođe otvoreni slučaj pretnje novinaru Dragojlu Blagojeviću. Posle odbacivanja prijave od strane tužilaštva na osnovu informacije nadležnog tela MUP-a, da nije bilo poziva, nastavljena je istraga posle angažmana predstavnika novinarskog dela Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koji su ustanovili da je poziva ipak bilo. I u ovom slučaju potrebna je saradnja na međunarodnom nivou i ona je u toku.

Jedinstven zaključak u oba ova slučaja jeste da je neophodno raditi na unapređenju standarda svih telekomunikacionih kompanija u Srbiji, na rešavanju uočenih tehničkih problema kada je reč o identifikaciji telekomunikacionih podataka, relevantnih za rešavanje slučajeva pretnji upućenih na taj način.

Ovi i ostali slučajevi nasilja nad novinarima, pretnje i drugi slučajevi prijavljeni tužilaštvu i MUP-u, ili kroz novinarska udruženja, biće praćeni kroz dnevnu komunikaciju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi