Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Neprijavljivanje za događaj ne može biti razlog za zabranu, očekujemo izjašnjenje Mirovića i Pastora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

05. 01. 2021.

Izvor: UNS

UNS: Neprijavljivanje za događaj ne može biti razlog za zabranu, očekujemo izjašnjenje Mirovića i Pastora

Televizija N1 juče je izvestila da je njenoj ekipi bilo zabranjeno da uđe u portu crkve Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu u kojoj je služen parastos povodom obeležavanja 79 godina od Racije u Bačkoj kada su mađarski fašisti ubili oko 4.500 Srba, Jevreja i Roma. Izveštavanje su im, objavio je N1, uskratili sveštenici, ali iz Eparhije bačke su naveli da ta televizija nije bila akreditovana za događaj.

Pokrajinska vlada je u ponedeljak, 4. januara na svom sajtu najavila obeležavanje 79. godišnjice Racije u Bačkoj, uz informaciju da će događaju prisustvovati predsednik te vlade Igor Mirović i poziv redakcijama da se prijave za izveštavanje. UNS-u je u Pokrajinskoj vladi rečeno da se N1 nije prijavio, dok su ostali izveštači koji su pratili događaj bili akreditovani.

Na pitanje zašto ekipa televizije N1 nije mogla da izveštava sa događaja u Srbobranu i da li bi im to bilo omogućeno da su se prethodno prijavili, UNS-u su u Pokrajinskoj vladi rekli da nemaju komentar.

Zakonom o javnom informisanju je, podsetimo, zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora da se izjasne o zabrani ekipi televizije N1 da uđe na obeležavanje godišnjice Racije, naročito s obzirom na činjenicu da je Pokrajinska vlada pozvala novinare na ovaj događaj.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi