Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Asanž da bude pušten na slobodu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

04. 01. 2021.

Izvor: UNS

UNS: Asanž da bude pušten na slobodu

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozdravlja odluku londonskog suda da osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža ne izruči Sjedinjenim Američkim Državama ali je zabrinuto što je sud našao da je Asanž prekršio zakon i da za njega ne važi zaštita slobode govora koju imaju novinari kao i da nije sporno što ga je američka vlada prisluškivala. Ovo je opasan presedan za slobodu štampe.

UNS traži da Asanž bude pušten na slobodu do okončanja postupka po žalbi i podseća da su Asanž i njegove kolege iz Vikiliksa dali istorijski doprinos pravu građana širom sveta da saznaju činjenice koje su vlasti od njih krile, a posebno dokaze o ratnim zločinima koje su počinile najmoćnije države na svetu. Države imaju pravo da štite svoje tajne, ali Asanž je na delu dokazao zašto novinari ne smeju da im u tome pomažu.

UNS je Asanžu 2011. godine, povodom Međunarodnog dana slobode medija, dodelio nagradu „Zora“ za slobodu medija. Asanž je prvi stranac kom je naše udruženje, jedno od najstarijih novinarskih udruženja na svetu, osnovano 1881. godine, dodelilo nagradu.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

05.01.

2021.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 15:17

Предлог за Нобелову награду

Ирска активисткиња и добитница Нобелове награде за мир 1976. године Мејрид Кориган Мегвајер номиновала је оснивача Викиликса Џулијана Асанжа и узбуњиваче Едварда Сноудена и Челзи Менинг за Нобелову награду за мир 2021. године, наводи Ајриш тајмс. „Свако од њих је показао храброст много пута. Откривајући незаконите радње власти које су проузроковале милионе смртних случајева ставили су своју слободу и животе на коцку. Њихово самопожртвовање и несебичност представљају изванредну демонстрацију величанствености људског духа“, истакла је суоснивачица организације "Peace People" у писму Комитету за доделу Нобелове награде.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi