Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Odloženo suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

09. 04. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Odloženo suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića

Suđenje optuženima za paljenje kuće novinaru portala „Žig info“ Milanu Jovanoviću danas u Drugom osnovnom sudu odloženo je za 24. maj, jer se na pretresu nisu pojavili Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka i njegov branilac.

Pretresu su prisustvovali ostali optuženi za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića Vladimir Mihailović, Aleksandar Marinković i Igor Novaković.

Sudija Slavko Žugić konstatovao je da nema procesnih uslova da se održi glavni pretres.

Pripravnica advokatske kancelarije Ivice Vukovića koji je branilac Dragoljuba Simonovića, na suđenju je rekla da se Simonović nalazi na svojoj adresi stanovanja, ali da se nije pojavio zato što mu nije stigao poziv za ročište kao i optužni predlog.

Advokat optuženog Igora Novkovića Goran Pejić rekao je da je za optužni predlog saznao iz novina, kao i da ovo suđenje vode novinari.

Zamenik javnog tužioca Predrag Milovanović od sudije je zahtevao da se ročišta održavaju u kraćem vremenskom roku, kao i da ona budu popodne, kakva je inače praksa Specijalnog suda u Beogradu.

Novinar Milan Jovanović, koji je sa suprugom prisustvovao suđenju, rekao je UNS-u da je „čuo za igru advokata Dragoljuba Simonovića da se ono odloži“. Razlozi za odlaganje su što je advokat Simonovića dobio poziv za suđenje sedam, a ne osam dana pre ročišta zbog štrajka pošte, rekao je UNS-u Jovanović.

„Očekujem da će sud doneti korektnu i poštenu odluku. Cilj Simonovića je da se proces oduži i da slučaj zastari. U zavisnosti od toga, za koji vremenski period sud odloži ročište znaću na čemu sam, odnosno da li će slučaj ići u nedogled ili će pravosuđe završiti postupak“, rekao je UNS-u Jovanović.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović rekao je da je „za pravdu i bezbednost novinara važno da suđenje Dragoljubu Simonoviću i ostalim optuženima počne što pre i da sud ne dozvoli da okrivljeni odugovlače postupak“.

„Milan Jovanović i njegova supruga zaslužuju pravdu, a svi novinari u ovoj zemlji očekuju da država još jednom snažno poruči da nijedan napad na novinare nije dozvoljen i da će biti kažnjen u skladu sa zakonskim odredbama. UNS takođe očekuje da istražni organi što pre otkriju naručioca i izvršioce napada na urednika ‘Žig infa’ Željka Matorčevića koji se desio prošlog oktobra“, rekao je Radomirović.

Podsetimo, Milanu Jovanoviću 11. decembra prošle godine oko 3.30 časova zapaljena je kuća u Vrčinu sa motolovljevim koktelom koji su napadači ubacili kroz razbijeni prozor. Jovanović je u tom trenutku bio sa suprugom u kući. Kako je UNS-u tada rekao urednik „Žig infa“ Željko Matorčević oni su se nagutili dima, ali nisu imali ozbiljnijih povreda. Jovanović je sa suprugom za vreme požara, pobegao kroz prozor sa druge strane kuće. U požaru je osim kuće, izgoreo i automobil.

Jovanović je tada UNS-u rekao da mu je plaćene ubice poslao predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je tada to negirao.

Ministar policije Nebojša Stefanović posle desetak dana saopštio je da je policija uhapsila osumnjičene, kao i da „očekuje brze sudske postupke i osuđujuće presude“. UNS je istog dana saznao da je reč o Aleksandru Marinkoviću koji se sumnjiči za izvršenje, Bojani Cvetković Šijački za saučesništvo i Igoru Novakoviću za organizovanje napada. Osim njih, osumnjičen za organizovanje napada je i policajac iz Grocke Vladimir Mihailović.

Prema podacima kojima raspolaže policija, kako je UNS tada saopštio, sumnja se da je Novaković ranije pozajmio novac Marinkoviću pod kamatom. Marinković nije mogao da vrati novac, pa mu je Novaković predložio da izvrši napad na kuću Milana Jovanovića.

Cvetković Šijački sumnjiči se da je dovezla Marinkovića do mesta napada, nakon čega je on razbio ciglom prozor, polio benzinom Jovanovićev automobil i zapalio ga. Nakon toga, Novaković je Marinkoviću oprostio dug za obavljen posao i isplatio mu je dodati novac.

Pevačica Bojana Cvetković Šijački je dan nakon što je Nebojša Stefanović saopštio da je jedna od uhapšenih priznala da je pomagala u podmetanju požara, zaključila sporazum o priznanju krivičnog dela. Ona je na osnovu sporazuma osuđena na šest meseci kućnog pritvora uz nošenje nanogice i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Policajac iz Grocke Vladimir Mihailović dao je izjavu tužilaštvu da mu je Dragoljub Simonović rekao da „pronađe neko lice u koje ima poverenja da opomene Jovanovića, te da je potrebno da mu se zapali automobil kao opomena”.

Predsednik Opštine Grocka i visoki funkcioner Srpske napredne stranke uhapšen je 25. januara 2019. godine zbog sumnje na podstrekivanje paljenje kuće Milana Jovanovića, nakon čega mu je određen pritvor.

Milanu Jovanoviću obijen stan nakon paljenja kuće

Jovanoviću je krajem decembra 2018. godine obijen stan u Beogradu u kome je boravio sa suprugom, nakon što mu je zapaljena kuća u Vrčinu.

Nepoznate osobe tada su razbile staklo na vratima terase i pokušale da uđu u stan. Nakon što je Milan Jovanović zatražio pištolj od supruge, osobe su otišle.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je rekao da je upad u stan bio pokušaj pljačke, kao i da nije prepreman fizički napad.

Ispred stana u kojem je bio Jovanović posle toga, dežura vozilo policije.

Osumnjičeni za paljenje kuće pušteni iz pritvora

Dragoljub Simonović je od 25. decembra do 6. marta bio u pritvoru, nakon čega je pušten jer su po mišljenju Drugog osnovnog suda prestali razlozi za zadržavanje, kao i da nema opasnosti da može da ponovi ili dovrši delo za koje se tereti. Sud je odbio predlog Drugog osnovnog tužilaštva da mu se pritvor produži.

Zbog puštanja Dragoljuba Simonovića iz pritvora reagovao je UNS i tražio da se Milanu Jovanoviću obezbedi stalna policijska zaštita.

Nedelju dana od puštanja Dragoljuba Simonovića, Milan Jovanović dobio je policijsku zaštitu. Jovanović je rekao UNS-u da se sa policijskom zaštitom oseća bezbednije.

Na mesto predsednika Opštine Grocka i sve stranačke funkcije Dragoljub Simonović 15. marta ove godine podneo je ostavku. U obrazloženju ostavke, između ostalog Dragoljub Simonović naveo je da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno, a da je on osumnjičen, ali ne i osuđen.  

Aleksandru Marinkoviću i Igoru Novakoviću ukinut je pritovor 22. februara 2019. godine i pušteni su da se brane sa slobode, zato što su prestali razlozi zbog kojih im je pritvor određen.

Dragoljub Simonović podneo krivičnu tužbu protiv Milana Jovanovića, sud odbio

Drugi osnovni sud u Beogradu odbio je krivičnu tužbu predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića za uvredu, koju je podneo protiv urednika "Žig infa" Željka Matorčevića, novinara Milana Jovanovića i Srećka Vasića zbog tekstova „izuzetno uvredljive sadržine“ objavljenih na ovom portalu. Simonović je tužbu podneo 31. decembra 2018, dvadeset dana nakon što je Milanu Jovanoviću zapaljena kuća u Vrčinu, a za tekstove koji su objavljivani na ovom sajtu od februara do septembra 2018. godine.

U tužbi Dragoljuba Simonovića navodi se da su „okrivljeni bili uračunljivi i svesni protivpravnosti dela i postigli njegovu duševnu patnju izuzetno velikog inteziteta“. 

Međutim, u obrazloženju suda stoji da „delo koje im se stavlja na teret nije krivično delo“.

Kampanje na društvenim mrežama protiv portla „Žig info“ nakon puštanja Simonovića iz pritvora

Urednik portala „Žig info“ Željko Matorčević obavestio je UNS 22. marta ove godine da Dragoljub Simonović, optužen da je naručio paljenje kuće Milana Jovanovića na društvenim mrežama „targetira novinare“ ovog portala.

Na Fejsbuku, kako je tada Matorčević rekao UNS-u pojavljuju se stranice koje vode kampanju protiv novinara „Žig infa“.

„Ono što je jako zabrinjavajuće je što Dragoljub Simonović preko svog Fejsbuk profila učestvuje u tom targetiranju. Podelio je fotografiju sa stranice ‘Prvenstvo portal info’na kojoj se nalaze novinari ’Žig Infa’ sa celokupnim podacima“, rekao je UNS-u Matorčević.

Matorčević je UNS-u rekao da je protiv ove Fejsbuk stranice podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Pola godine se ne zna ko je napao urednika „Žig infa“

Urednik portala „Žig info“ Željko Matorčević 10. oktobra 2018. godine u Leštanima fizički je napadnut, kada mu je nepoznati mladić slomio jagodičnu kost. Napadač do danas nije pronađen.

Ministar Nebojša Stefanović 10. marta ove godine rekao je da je „zabeležen određeni napredak u istrazi tog napada, odnosno da je identifikovano jedno lice koje potencijalno može da bude izvršilac tog krivičnog dela“.

„Nažalost, nije moglo da dođe do stopostotnog prepoznavanja i mi čekamo da vidimo da li ćemo obezbediti druge materijalne dokaze ili druge dokaze koji će dovesti do privođenja ovog lica“, rekao je tada Stefanović.

Povodom napada, Matorčević je UNS-u ranije rekao da su ga zvali iz policijske stanice na „prepoznavanje“, tek nakon što je zapaljena kuća Milana Jovanovića.

„Od osoba koje su bile na prepoznavanju video sam ko me je napao. Rekao sam policiji da sam 85% siguran da je to on. Pitao sam ih šta će biti dalje. Odgovorili su da ću o svemu biti obavešten”, rekao je tada UNS-u Matorčević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi