Naslovna  |  Konkursi  |  Ostali konkursi  |  Konkurs za najbolje fotografije kulturne baštine Srbije do 30. decembra, glavna nagrada 1.000 dolara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali konkursi

08. 11. 2021.

Autor: 021.rs Izvor: 021.rs

Konkurs za najbolje fotografije kulturne baštine Srbije do 30. decembra, glavna nagrada 1.000 dolara

Međunarodna neprofitna organizacija "Art Exchange Inc" pozvala je fotografe da do 30. decembra 2021. pošalju radove na konkurs "Nasleđe od kamena i neba - svetska kulturna baština Srbije"

Fotografi iz celog sveta mogu poslati fotografije na kojima je prikazana kulturna baština Srbije koju je označila Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) kao deo svetske kulturne baštine, navedeno je u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.  

U obzir dolaze radovi na kojima su prikazani manastiri Studenica i Stari Ras sa Sopoćanima,  srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji i manastiri Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške, Gamzigrad/Feliks Romulijana, i jedinstveni nadgrobni spomenici, specifični za ovaj deo sveta, poznati kao stećci, navodi se u saopštenju  

Fotografije mogu prikazivati i srpske tradicionalne običaje koji su na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva: slavu, kolo i pevanje uz gusle, kao i dokumentarnu baštinu Srbije koja je upisana u Uneskov registar "Pamćenje sveta". 

Pobednik takmičenja biće nagrađen sa 1.000 američkih dolara, drugoplasirani sa 500, a trećeplasirani sa 300 dolara, a njihovi radovi, kao i fotografije finalista, biće deo izložbi u Vašingtonu i Beogradu tokom 2022. godine, i predstavljeni u godišnjem katalogu foto konkursa.

Jedinstvena zbirka fotografskih radova biće dostupna za kupovinu i distribuirana širom sveta, najavili su organizatori konkursa.

Član žirija je osnivač Art Exchange Inc Svetlana Rogić koja je studirala fotografiju na Međunarodnom centru za fotografiju u Njujorku kod nekih od najpoznatijih svetskih savremenih fotografa, a magistrirala menadžment u kulturi na Američkom univerzitetu u Vašingtonu.

U žiriju je direktor Doma kulture Gračanica i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević kao i indonežanski fotograf Ivan Bagus, šef Odseka za fotografiju na Univerzitetu Distrikta Kolumbija i profesor fotografije na Američkom univerzitetu u Vašingtonu. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi