Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Štampani mediji će opstati
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 12. 2011.

Izvor: Pravda

Štampani mediji će opstati

Intervju: Slobodan Reljić, predsednik Udruženja evropskih novinara Srbije

Beograd - Istaknuti novinar i publicista Slobodan Reljić izabran je za novog predsednika Udruženja evropskih novinara Srbije (UENS), i na toj poziciji će od 1. januara 2012. godine zameniti dosadašnjeg predsednika Nebojšu Ristića, kome je istekao mandat.

Slobodan Reljić, koji je za predsednika UENS-a izabran sa 22 glasa od ukupno 26 članova, u razgovoru za „Pravdu“ kaže da je ovaj izbor jedna vrsta priznanja kolega, ali i da se mora imati u vidu da uticaj UENS-a nije presudan za promenu medijske slike u zemljama „Starog kontinenta“.

Imam dovoljno godina i iskustva u novinarstvu da na mene funkcije mogu da utiču. Svakako da je ovaj izbor neka vrsta priznanja, ali i društvenog angažmana, koje ima nekog smisla u današnje vreme - kaže Reljić.

U čemu se razlikuje delatnost UENS od nacionalnih udruženja ove vrste?

Udruženje evropskih novinara Srbije je sastavni deo Asocijacije evropskih novinara, koja je osnovana 1961. godine u San Remu u Italiji. Sedište asocijacije je u Briselu, a trenutno broji oko 25 nacionalnih udruženja, samostalno organizovanih u zemljama članicama Saveta Evrope. Za razliku od nacionalnih udruženja novinara, Udruženje evropskih novinara nije klasično udruženje, nema brojno članstvo, niti sindikalna obeležja. Njihov cilj je širenje svesti o evropskim integracijama i saradnji zemalja Evrope, u zaštiti slobode štampe i medija, negovanje najbolje tradicije evropskog novinarstva, razvoj modernih medija i edukacija novinara.

Koliko UENS ima uticaja na javno mnjenje u zemljama zapadne EU?

Nema nekog velikog uticaja, kao što, uostalom, ni druga nacionalna novinarska udruženja danas nemaju velikog uticaja na medijsku sliku u svojim zemljama. Prevashodno je težište na zaštiti slobode štampe i edukaciji budućih kolega.

Kako vidite budućnost srpskog i svetskog novinarstva, prvenstveno u štampanim i elektronskim medijima?

Situacija generalno jeste teška, ali siguran sam da novinarstvo neće nestati, a posebno ne štampano, jer je u elektronske medije uloženo mnogo više sredstava i novca. Novinarstvo će se, verovatno, u određenoj meri u bliskoj budućnosti modifikovati, ali neće nestati.

Antrfile: Jednom godišnje

Kojim ritmom se održavaju sastanci Asocijacije evropskih novinara?

Do sada je to bilo jedanput godišnje, a poslednji je sastanak održan u Bukureštu. Videćemo da li će sledeće 2012. tih sastanaka biti više.

S. Milovanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi