Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  106 novinara ubijeno u 2011. godini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 12. 2011.

Izvor: BizLife

106 novinara ubijeno u 2011. godini

Najmanje 106 novinara ubijeno je u 2011. godini a najopasnija zemlja za njih je kao i prošle godine Meksiko, objavila je organizacija za zaštitu novinara (PEC).

Prema izveštaju PEC-a, najopasnija evropska zemlja za novinare je Rusija gde su ubijena dva novinara.

PEC navodi da su žene zaposlene u medijima posebno bile žrtve pobuna u arapskim zemljama gde su bile izložene seksualnom nasilju.

"Ova godina bila je posebno opasna za zaposlene u medijima zbog pobuna u arapskim zemljama.", rekao je generalni sekratar PEC-a Blez Lompan, i dodao da je najmanje 20 novinara ubijeno, a stotine napadnuto, uhapšeno ili povređeno tokom nereda u Egiptu, Libiji, Siriji, Tunisu i Jemenu.

U Meksiku je od januara ubijeno 12 novinara, druga najopasnija zemlja je Pakistan sa 11 ubijenih medijskih predstavnika, a na trećem mestu je Irak gde je život izgubilo sedam novinara.

Na listi najopasnijih država za novinare su i Fililpini, Brazil I Honduras (sa po šest ubijenih novinara), Jemen gde je život izgubilo pet novinara, kao i Avganistan, Indija, Egipat, Rusija i Peru u kojima je ubijeno po tri predstavnika medija.

Novinari su ubijani i u drugim zemljama među kojima su Bahrein, Tajland, Alžir, Azerbejdžan, Kina, Tunis, Venecuela, Vijetnam, Ukrajina i Rusija.

Prošle godine ubijeno je 105 novinara, što je manje od 2009. godine kada je život izgubilo njih 122, od kojih 32 u masakru na Filipinima.

PEC se zalaže za međunarodnu konvenciju za zaštitu novinara u konfliktim područjima.

Izvor: www.beta.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi