Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Više demokratije, a manje slobode medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 12. 2011.

Izvor: Blic

Više demokratije, a manje slobode medija

Srbija na 64. mestu po indeksu sloboda
Goati: Pogoršanje medijske slobode bi trebalo da upali crveno svetlo kod Vlade


Srbija se ove godine, od 167 zemalja, našla na 64. mestu po indeksu demokratije, što je za jedno mesto bolje u odnosu na prošlu godinu, ali je i zemlja gde je u protekle tri godine došlo do pogoršanja medijskih sloboda, objavio je „Ekonomist intelidžens junit“ u godišnjem izveštaju.

U izveštaju „Demokratija pod pritiskom“, države su svrstane po tipovima režima kao „potpuna demokratija“, „manjkava demokratija“, „hibridni režimi“ i „autoritarni režimi“. Srbija spada u drugu grupu, uz oko 40 zemalja u kojima je, u odnosu na 2008. godinu, došlo do pogoršanja medijskih sloboda.

To što smo po indeksu demokratije bolji u odnosu na prošlu godinu za svaku je pohvalu. S druge strane, pogoršanje medijske slobode u protekle tri godine je nešto što bi trebalo da upali crveno svetlo kod svih institucija koje određuju pravila igre, bilo da je reč o elektronskim ili štampanim medijima - kaže za „Blic“ Vladimir Goati, direktor „Transparentnosti Srbije“ i analitičir političkih i društvenih događaja.

Goati napominje da činjenica da smo svrstani u grupu manjkave ili, kako se još kaže, „izborne demokratije“ govori o tome da smo ocenjeni kao zemlja u kojoj postoje izborne slobode, ali nema dovoljno poštovanja kada su u pitanju građanske slobode, ljudska i kolektivna prava.

Od medijskih sloboda zavisi i demokratija u opštem smislu, a od stepena demokratičnosti ekonomska situacija, investiciona ulaganja, a pre svega položaj građana - kaže Goati.

Kada je reč o zemljama regiona, Srbija je prema indeksu demokratije EIU bolje plasirana od Makedonije (73), Crne Gore (74), Albanije (84), BiH (95), a lošije od Slovenije (30), Mađarske (49), Bugarske (52), Hrvatske (53) i Rumunije (59).

Inače, prema izveštaju analitičkog i savetodavnog ogranka „Ekonomist grupe“, ocena medijskih sloboda pogoršana je u odnosu na period od pre tri godine, ne samo u Srbiji već i u Francuskoj, Italiji, Turskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Rumuniji i Rusiji. Čak 12 od 28 zemalja istočne Evrope beleži pad u oceni demokratije u ovoj godini.

Prvih pet mesta na listi 165 država i dve teritorije pripadaju Norveškoj, Islandu, Danskoj, Švedskoj i Novom Zelandu, dok poslednjih pet zauzimaju Mjanmar, Uzbekistan, Turkmenistan, Čad i Severna Koreja.

U izveštaju se napominje da je ova godina politički bila izuzetno burna zbog dužničke krize i slabog političkog vođstva u razvijenom svetu, dramatičnih promena i sukoba na Bliskom istoku i u severnoj Africi i rastućih društvenih nemira u većem delu sveta.

Antrfile: Tipovi režima

Potpune demokratije
Novi Zeland
Australija
Kanada
SAD
Japan
Južna Koreja
Većina članica EU

Manjkave demokratije
Srbija
Zelenortska Ostrva
Portugal
Francuska
Slovenija
Italija
Grčka

Hibridni režimi
Albanija
Turska
BiH
Irak

Autoritarni režimi
Egipat
Rusija
Jordan
Maroko
Kuvajt
Libija
Kuba
Kina
Ujedinjeni Arapski Emirati

*Kategorije prema kojima se ocenjuje stanje demokratije su izborni proces i pluralizam, funkcionisanje vlade, političko učešće, politička kultura i građanske slobode

M. M.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi