Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Smenjeni zvaničnici državne novinske agencije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 12. 2011.

Izvor: Tanjug

Smenjeni zvaničnici državne novinske agencije

Budimpešta - Centralna mađarska medijska redakcija (MTVA) otpustila je danas urednika redakcije vesti državne novinske agencije MTI i smenila glavnog i odgovornog urednika te kuće, zbog izveštaja koji je izazvao štrajk glađu novinara u znak protesta zbog manipulacija vlade agencijom.

Gabor Elo, šef redakcije vesti agencije MTI, koja prosleđuje izveštaje svim državnim televizijskim kanalima, otpušten je zbog "ozbiljne profesionalne greške", navode u zajedničkom saopštenju MTI i MTVA.

Redakcija koju je Elo vodio, objavila je 3. decembra izveštaj na čijem je video snimku lik bivšeg vrhovnog sudije Zoltana Lomnicija prikazan kao zamagljen, bez konkretnog razloga, što je stvorilo utisak da je Lomnici, poznat kao kritičar vlade, sumnjiva osoba, ocenila je javnost.

Iz istog razloga, sa mesta glavnog i odgovornog urednika smenjen je Danijel Pap, preneo je AFP. Pap, bivši portparol krajnje desničarske partije Džobik, optužen je i da je u aprilu manipulisao nekim vestima, kako bi Danijela Kon-Bendita, poslanika stranke Zelenih i glasnog kritičara premijera Viktora Orbana, predstavio kao pedofila.

Otkaz uručen Elu shvaćen je u javnosti kao konačni udar na pokušaje vlade da kontroliše medije, zbog čega je pet mađarskih novinara stupilo u štrajk glađu, godinu dana posle stupanje na snagu spornog zakona o medijima.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi