Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sto trideset godina diplomatskih odnosa Srbije i Sjedinjenih država
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 12. 2011.

Izvor: Politika

Sto trideset godina diplomatskih odnosa Srbije i Sjedinjenih država

Formalno, odnosi dve države započeli su potpisivanjem trgovinskog ugovora između Sjedinjenih Država i Kneževine Srbije 14. oktobra 1881. godine i Konvencije o pravima, imunitetu i privilegijama konzularnih agenata.

Ovim ugovorima Sjedinjene Države su, nakon Berlinskog kongresa, uspostavile odnose sa jednom malom zemljom, na bazi suverene jednakosti.

Novinar TV B92, Jugoslav Ćosić, boravio je u avgustu u četiri američka grada: Vašingtonu, Pitsburgu, Čikagu i Njujorku...

Sadržaj emisije, između ostalog, čine priče o Čikagu, gradu u kom živi najviše srpskih emigranata, manastirima Sveti Sava i Gračanica u Libertvilu, Pupinu i Univerzitetu Kolumbija, nacionalnim sobama na Univerzitetu u Pitsburgu, Njuzeumu – muzeju medija u Vašingtonu na čijem se memorijalu, među imenima ubijenih novinara u svetu, nalaze i imena Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Duška Jovanovića.

U ovoj emisiji govore: Fil Riker zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za južnu i centralnu Evropu, Robert Hajden profesor antropologije i prava i direktor Centra za ruske i istočnoevropske studije Univerziteta u Pitsburgu, Vladimir Petrović ambasador Srbije u Vašingtonu i Džim Denton bivši direktor Fridom hausa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi