Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ponovo hajka na novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 12. 2011.

Izvor: Blic

Ponovo hajka na novinare

Predstavnici OEBS-a potvrdili su predstavniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine spremnost za dolazak u Apatin zbog medijskih problema

Predstavnici opozicionih stranki u Apatinu traže od opštinskog rukovodstva nepristrasno izveštavanje lokalnih medija, pre svega TV Apatina i “Novog glasa komune”.

Osim toga, predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Pokreta za Apatin, Pokret socijalista, Socijaldemokratske partije i Srpskog pokreta obnove, od opštinskog rukovodstva traže da se zaustavi progon novinara koji pišu objektivno, a ne po uputstvima i stavovima koalicije na vlasti.

Predstavnici Građanske Vojvodine, koju osim Nezavinog društva novinara, sačinjava još nekoliko organizacija, najavili su da će sa predstavnicima misije OEBS-a doći u Apatin i razgovarati sa predstavnicima lokalne vlasti.

- Obavestili smo misiju OEBS-a i oni su potvrdili da su zainteresovani da pokušamo da razgovorom rešimo evidentne probleme u informativnom prostoru Apatina - rekao je Nedim Sejdimović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

U saopštenju “Zaustaviti progon novinara“, između ostalog, piše da će za lokalne medije iz apatinskog budžeta ove godine biti izdvojeno 12 miliona i 800.000 dinara. Milan Dražić, šef opozicione odborničke grupe Pokret za Apatin, zatražio je i dobio odgovor od stručnih službi opštine kako se taj novac raspoređuje.

- Dobio sam odgovor da je do 1. septembra za TV Apatin uplaćeno četiri miliona i 130.000 dinara; za Radio Dunav milion 220.000 dinara, a za somborski kanal TV 54 - 520.000 dinara. Čekamo odgovor na pitanja iz saopštenja - kome je data oprema ugašenog JP „Glas komune“, kome je pripala fonoteka ugašenog Radio Apatina, predajnik za radio i TV, i da li neko plaća zakup za prostorije koje sada koriste TV Apatin i „Novi glas komune“ - kaže Dražić.

Šef grupe Pokret za Apatin dodaje da lokalne medije apatinska vlast izdašno finansira kako bi afirmativno pisala o svim potezima lokalne samouprave. - Osim toga podmetanjima i neistinama pravi se hajka, koja se graniči pozivom na linč, dopisinika “Blica”, “Presa” i “Apatinskih novina” - dodaje Dražić.

Predsednik Opštinskog odbora SDP Zoran Orelj pozvao je novinare da se drže kodeksa profesije. Predsednik OO SPO Predrag Cvetićanin tvrdi da se, kada je o informisanju reč, Apatin vratio u devedesete godine.

- Svako ko nije osetio progon dvedesetih godina teško da bi razumeo pravo značenje te reči. Treba ispitati ko je nalagodavac i čiji je interes proganjanje dopisnika kroz lokalne medije, što se različitim tekstovima, čini bezmalo godinu dana - rekao je Cvetićanin.

ekipa Blica

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi