Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Od pisaće mašine do laptopa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 12. 2011.

Izvor: Politika

Od pisaće mašine do laptopa

Marka u čast 130 godina postojanja Udruženja novinara Srbije

Iako nije „okrugao” jubilej, povodom 130 godina Udruženja novinara Srbije, naša pošta pustila je u opticaj 25. novembra prigodnu marku nominale 22 dinara.

Umetničku obradu marke, koja prikazuje pisaću mašinu i računar, koji su povezani listovima knjige, pri čemu je na ekranu računara predstavljen znak Udruženja novinara Srbije, uradio je Boban Savić, grafičar.

Marke su štampane tehnikom višebojnog ofseta u novosadskoj štampariji „Forum” u šalterskim tabacima od po 25 maraka, a tiraž je 65.000 komada.

Udruženje novinara Srbije osnovano je 22. decembra 1881. u Beogradu pod nazivom Srpsko novinarsko društvo. Više puta je menjalo naziv, tako da je od 1891. delovalo pod nazivom Srpsko novinarsko udruženje, od 1921. kao Jugoslovensko novinarsko udruženje – Beogradska sekcija, potom od 1929. Beogradsko novinarsko društvo, uoči Drugog svetskog rata zvalo se Novinarsko udruženje u Beogradu, da bi 1945. dobilo današnji naziv – Udruženje novinara Srbije.

Prve novine u Srbiji su počele da izlaze 1834. u Kragujevcu pod nazivom „Novine serbske”. Krajem 1870. u Srbiji je izlazilo 37 listova i časopisa.

Veliki značaj za razvoj i mesto novinarstva u Srbiji imao je Zakon o štampi iz iste godine, prvi te vrste kod nas.

Osim Beograda, u ovom periodu novine se pokreću u Svilajncu, Požarevcu, Smederevu. Na razvoj novih listova i časopisa u Srbiji naročito je uticao liberalni Zakon o štampi iz 1881.

Krajem te godine u Beogradu su izlazila 22 lista i časopisa, ali novinarstvo još nije bilo priznato kao profesija. To je navelo nekoliko beogradskih novinara i urednika da osnuju novinarsko društvo, koje će raditi na zaštiti novinarskih interesa i podizanju ugleda ove profesije.

Idejni tvorac osnivanja udruženja novinara bio je Milan St. Marković, urednik časopisa „Porota”. On je izradio prvi „štatut” društva, koji je usvojen na zboru 22. decembra 1881, i sa kojim su utvrđeni osnovni ciljevi.

Zadaci udruženja do danas su ostali isti: da unapređuju srpsko novinarstvo, da se brani sloboda novinarske misli i izražavanja, da se zaštite novinari i interesi profesije, da se jača novinarska solidarnost i pomaže ugroženim kolegama.

Jedna od osnovnih aktivnosti Udruženja novinara Srbije jeste stručno obrazovanje. Pored novinarske škole namenjene početnicima, koji žele da se profesionalno bave novinarstvom, 2008. osnovana je Škola veb novinarstva.

Udruženje se bavi i izdavačkom delatnošću, a najobimniji poduhvat je izrada enciklopedija srpskog novinarstva.

UNS je osnivač dva fonda radi pružanja različitih vidova pomoći svojim kolegama: Fond solidarnosti i Fond Dobrice Kuzmića.

Antrfile : Novinari pokrenuli nekoliko akcija

UNS je bio pokretač nekoliko akcija. Za akciju „Izgradimo avalski toranj” Udruženje je dobilo nagradu gradonačelnika Beograda za izuzetnost zbog dugogodišnjeg rada i trajnog doprinosa razvoju glavnog grada.

Na inicijativu UNS-a od 2002. održava se akcija „Pet minuta gromoglasne tišine” ustanovljena povodom 3. maja – Svetskog dana slobode štampe, kao i manifestacija „Odbranimo novinarstvo”, koja se organizuje svake godine 5. novembra.

Bora Stanković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi