Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  KFOR pucao na novinara Kurira!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 12. 2011.

Izvor: Kurir

KFOR pucao na novinara Kurira!

Gađali su direktno u nas! Na pola metra od mene čovek je pogođen u glavu, priča Zoran Šaponjić izveštač Kurira sa barikada kod sela Jagnjenica

Jagnjenica - Vojnici Kfora pucali su prekjuče oko 16 časova na grupu novinara, među kojima je bio i reporter Kurira Zoran Šaponjić.

Na novoj barikadi kod sela Jagnjenica pripadnici Kfora su, bez povoda i bilo kakve prethodne najave, počeli da pucaju gumenim mecima na predstavnike sedme sile dok su bili na radnom zadatku!



- Prvo je bačen suzavac, a kad se to stišalo, nas šest-sedam novinara polako je krenulo da se približava barikadi. S nama je bilo i dvoje-troje civila. Imali smo fotoaparate u rukama, videli su ko smo. Kforovci su nas namamili da se približimo, a onda su, posle pola minuta, zapucali u našem pravcu bez upozorenja. Pucali su sa razdaljine od 20 metara! Videli su da smo novinari, videli su kamere i fotoaparate - kaže Šaponjić i dodaje:

- Meci su nam zujali pored ušiju. U glavi mi je samo bilo da goli život spasem. Počeli smo da bežimo, a čovek koji je bio na pola metra od mene pogođen je u glavu, a onda i drugi, od koga sam bio udaljen nekoliko koraka. Gađali su direktno u nas!

Naš reporter još navodi da su prestali da pucaju tek kad su se udaljili na oko sto metara od njih.

- Nije mi jasno zašto su to uradili kad smo uvek bili korektni prema njima - ističe Šaponjić.

Antrfile: UNS osudio napad

Brutalan napad Kfora na novinare iz Srbije osudilo je i Udruženje novinara Srbije.

„UNS snažno protestuje zbog toga što vojnici Kfor koriste silu protiv reportera srpskih redakcija koji na severu KiM, u teškim uslovima, obavljaju svoje profesionalne novinarske zadatke“, navodi se u saopštenju i dodaje da će udruženje tražiti od međunarodnih organizacija za zaštitu novinara da protestuju zbog ovog incidenta.UNS navodi i da su pripadnici Kfora pucali „u grupu novinara u kojoj su bili reporteri dnevnih listova Pres i Kurir, kao i snimatelji više beogradskih televizija, iako im je moralo biti jasno da je reč o novinarima na radnom zadatku“.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi