Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Spasavanje raške televizije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 11. 2011.

Izvor: www.rts.rs

Spasavanje raške televizije

Biljana Jovanović, urednica i voditeljka emisije "Beležimo", jedini je predstavnik romske populacije u RTV "Raška". Njen program za nacionalnu manjinu odložio privatizaciju raške televizije, a 35 zaposlenih sačuvalo radna mesta.

Već dve godine na programu Televizije Raška emituje se program na romskom jeziku. Emisiju "Beležimo" priprema i vodi Biljana Jovanović, učenica srednje Mašinske škole.

Samo činjenica da se školuje i da istovremeno radi na televiziji, izdvaja Biljanu od njenih vršnjakinja Romkinja. U dve emisije nedeljno, uz nekoliko repriznih termina tokom vikenda, "Beležimo" donosi sve važnije vesti i događaje u gradu.

"Želeli smo da nekako više prostora prostora damo Romima, da se i oni iskažu, da ih bude malo više u medijima", objašnjava Biljana Jovanović.

Populacija Roma u Raški nije velika. Naselja Trnavska reka i Kučevski lug, u kojima uglavnom stanuju, imaju oko 700 žitelja.

Emisija na romskom jeziku spasla RTV Raška od privatizacije

Da nema ovih naselja i njihovih stanovnika, televizija ne bi imala teme za svoje emisije na romskom jeziku. Novinari su to iskoristili kako bi sebi pomogli.

Od 2008. godine, kada je privatizacija Radija i televizije odložena do daljeg, osmišljena je nova programska šema sa emisijama na romskom jeziku. Biljanu su, novinari, bukvalno pronašli u školskoj klupi i ponudili joj saradnju.

Kada su joj ponudili posao na RTV Raška, Biljanin uslov je bio da uskladi poslovne obaveze sa obavezama u školi. Trideset petoro radnika je odahnulo. Zadržali su svoja radna mesta.

"Godine 2008. privatizacija je odložena, tako da se i dalje finansiramo iz opštinskog budžeta", objašnjava Maja Vujanac, direktorka RTV Raška. "Do sada smo nailazili na razumevanje u lokalnoj samoupravi."

Biljana prima honorar od 5.000 dinara mesečno. To joj ne smeta. Ima veći cilj pred sobom: da završi i fakultet što do sada nije pošlo za rukom nijednoj Romkinji u Raški.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi