Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  TVA ne emituje program
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 11. 2011.

Izvor: Pregled

TVA ne emituje program

Posle raskida privatizacije usledila prinudna naplata dugova i (ras)prodaja opreme

Lokalna TV Valjevo više ne emituje program ni u kablovskoj mreži SBB-a posle prodaje najvećeg dela opreme za 250.000 dinara kako bi se izmirile zarade dela zaposlenih, rečeno je „Privrednom pregledu“ u toj medijskoj kući.

Na javnoj prodaji, održanoj u petak po izvršnim sudskim presudama troje bivših radnika TV Valjevo, najveći deo studijske opreme kupio je vlasnik regionalne TV AS iz Šapca, a deo i vlasnica novopokrenutog kablovskog TV kanala na Ubu.

„Od 16 zaposlenih ostalo nas je još petoro, čekamo stečaj“, rečeno nam je u TVA, koja od 20. januara nije emitovala informativni program, a njen signal nije se video ni u etru zbog neplaćanja zakupa predajnika. Inače, TVA je nastala posle „oktobarske revolucije“ 2000. godine, nasilnim izdvajanjem iz RTS-a.

Emitovanje je započeto iz prostorija valjevskog dopisništva nacionalne televizije, s njihovom opremom i delom opreme koja je najpre pozajmljena, a potom nacionalizovana od tadašnjeg valjevskog Radija S.

Ubrzo je došlo da razlaza sa RTS-om i nelegalnog emitovanja programa (bez dozvole). Usledilo je prinudno iseljenje iz prostorija dopisništva i sudski sporovi sa RTS-om. Osnivanje je urađeno na brzinu, a tadašnji predsednik gradske vlade Žarko Kovač (DS) je ekspresno obezbedio novi prostor - kuću narodnog heroja Žikice Jovanovića Španca - i, naravno, budžetska sredstva.

Za direktora je postavljen DS-ov kadar Nebojša Andrić, koji je pre toga neuspešno pokušao da bude prinudni upravnik dopisništva RTS-a.

U naziv je stavljeno regionalna televizija, mada okolne opštine nisu finansirale program.

Smene direktora su bile česte jer je svaka partija, kada je dolazila na vlast i TVA dobijala kao plen, dovodila svog čoveka. Cela priča je od početka postavljena na glavu.

U svemu su najgore prošli Valjevci, koji su punih deset godina TVA finansirali iz budžeta. I što je najgore, tek će plaćati, preko pretplate, jer je RTS osuđen da isplati milionsku oštetu Radiju 014 (nekdašnjem Radiju S) zbog nezakonito konfiskovane opreme i njenog korišćenja.

Što je najinteresantnije, niko za to neće odgovarati, a ceh će platiti svi koji plaćaju TV pretplatu.

TVA je u februaru 2010, na ponovljenoj aukciji, za 147.000 dinara kupio Slobodan Pavlović iz Urovaca kod Obrenovca, koji je tada kupio i Radio Barajevo. Pavlović se bavi elektromonterskim poslovima, proizvodnjom dečijih krevetaca i održavanjem čistoće, a u TVA je bio dužan da uloži 1,37 miliona dinara.

Agencija za privatizaciju je 28. marta raskinula kupoprodajni ugovor sa Pavlovićem zbog neizvršavanja obaveza, a u maju je za privremenog zastupnika kapitala postavljen mašinski inženjer Branko Trifunović iz Aranđelovca.

Lokalna samouprava nije bila voljna da TVA ponovo vrati na budžetsko finansiranje zbog dugova, koji su letos iznosili oko šest miliona.

Zaposleni, ono što ih je ostalo, očekuje nove sudske prodaje preostale opreme,a onda će uslediti stečaj, odnosno bankrot. Naravno, niko neće odgovarati, a dugovi će ostati da svedoče o još jednoj valjevskoj gluposti.

Slobodan Raković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi