Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Delo novinara Bi-Bi-Sija pred studentima TV novinarstva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 11. 2011.

Izvor: Politika

Delo novinara Bi-Bi-Sija pred studentima TV novinarstva

Ispred kamere, ali i iza nje

Rad na televiziji, za razliku od drugih vidova žurnalizma, poseduje mnoge elemente scenskog nastupa. Zbog toga je ovo jedan od najtežih medijskih poslova, pogotovo ako je reč o tzv. živom programu.

Tako glasi zaključak knjige „Ispred kamere”, nastaloj u koautorskom naporu grupe najiskusnijih novinara Bi-Bi-Sija i Si-Bi-Esa.

Na čelu tog tima je Vin Rej, direktor škole za obuku novinara Bi-Bi-Sija, i poznati urednik svetskih vesti ove kuće.

Zanimljivo je da ova knjiga na engleskom jeziku ne postoji, već je sklopljena od posebno poručenih pojedinačnih priloga. Priređivač na srpskom jeziku je Olivera Jovićević, urednik RTS-a, a prevodilac na srpski Mina Stanojević, reditelj u javnom servisu.

Knjigu je objavila Fondacija „Konrad Adenauer”.

Na promociji koja je održana na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend univerziteta rečeno je da knjiga „Ispred kamere” predstavlja dragocen priručnik za sve koji već rade na televiziji, ali i one koji se spremaju da počnu da jedu taj gorko-slatki hleb.

Dekan Fakulteta prof. dr Milivoje Pavlović kazao je da će knjiga biti uvršćena u obaveznu literaturu studenata ove moderne obrazovne institucije. Osim njega, o knjizi su govorili Branka Otašević, dugogodišnji TV kritičar „Politike”, Aleksandra Popović, urednik u Fondaciji „Konrad Adenauer”, priređivač Olivera Jovićević i prevodilac Mina Stanojević.

Studenti Megatrenda, kojima je izdavač poklonio dve stotine primeraka knjige, postavili su gostima niz pitanja o onome što se događa ispred kamere, kao i o stvarima koje se ne vide, ali i te kako utiču na sadržaj programa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi