Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  UNS: Novinari na Kosovu da profesionalno izveštavaju o KOVID-19, odgovor KoSSeva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 03. 2020.

Autor: KoSSev/UNS Izvor: KoSSev

UNS: Novinari na Kosovu da profesionalno izveštavaju o KOVID-19, odgovor KoSSeva

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu u svom najnovijem saopštenju apelovali su na novinare i medije da profesionalno izveštavaju o svim problemima u vezi sa epidemijom virusa korona (Kovid 19).

Kako navode, „netačne i nepotvrđene informacije da vlasti u Prištini sa administrativnog prelaza Jarinje teraju putnike u Prištinu u karantin izazvale su strah i paniku zbog koje je juče veliki broj lekara, koji iz centralne Srbije putuju na Kosovo, nije došao na posao u svoje zdravstvene ustanove“. 

Ovo novinarsko udruženje konstatuje i da: Iako niko nije potvrdio tačnost te informacije, medicinski radnici se nisu usudili da pređu administrativni prelaz, pa se jedan deo njih vratio nazad, dok su drugi ostali da čekaju, pa su nešto kasnije ušli na teritoriju Kosova i stigli do svojih radnih mesta. 

Prema informacijama iz zdravstvenih ustanova u Gračanici i na centralnom Kosovu na ovom području juče je bio prisutan mali broj lekara, što može ugroziti zdravlje ljudi i povećati nesigurnost stanovništva, saopštava UNS. 

„Zbog novonastale situacije sa epidemijom virusa mole se kolege da koriste samo proverene, zvanične izvore i uzimaju izjave od stručnih osoba koje su direktno zadužene za zdravlje građana, ali i kad je reč o drugim događajima“. 

UNS i UNS na Kosovu ističu i da se na društvenim mrežama objavljuju lažne informacije, od lečenja opakog virusa do zaprašivanja iz aviona određenih oblasti i gradova na Kosovu. Opasnost u kojoj smo se našli zahtevaju da se kolege pridržavaju najviših etičkih i profesionalnih standarda i izveštavanje u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom. 

Na samom kraju saopštenja, UNS se obratio političarima i nadležnim organima koje je, kako su naveli „ponovo pozvao da daju potpune informacije o slučajevima zaraženih Kovidom 19 i posebno apeluju na upravu KBC Priština, Dom zdravlja Gračanica, Opštinu Priština (u Gračanici) i Opštinu Gračanica da organizuju redovne konferencije za štampu radi zaustavljanja glasina i pružanja tačnih informacija“. 

KoSSev je izvestio o instrukciji grupi putnika o karantinu sa Jarinja

Informaciju da je grupi putnika juče u kasnim prepodnevnim satima na prelazu Jarinje dežurni policijski službenik saopštio da će pri povratku biti sprovedeni u Prištinu u karantin, objavio je juče naš portal, pozivajući se na više svedočenja putnika kojima je ovakvo uputstvo usmenim putem izdato, i zbog čega su zastali na prelazu, ne znajući kako da postupe, kada su nam se i javili. U tim trenucima je i sam prelaz bio na kratko zatvoren zbog dezinfekcije. Među putnicima je bilo starijih putnika, koji su išli u Rašku po lekove, kao i roditelja koji su decu poveli na vakcinaciju. Sagovornici našeg portala, čija imena nismo objavili, poznati su našoj redakciji i pouzdani su izvori.

Vest smo u međuvremenu proverili i sa izvorom bliskim kosovskoj policiji, koji nam je takođe potvrdio da je pre podneva, putnicima ova poruka saopštena na prelazu, koja je „stigla od nadređenog“. 

Sve zvanične kontakte koje smo potom imali u pokušaju da proverimo informaciju, i ono što su nam oni kazali, objavili smo u tekstu, i to jasno naznačili. U tekstu je jasno naznačeno i to da se informacija bazira na osnovu svedočenja putnika sa lica mesta, uz fotografije.

I dok smo bili sigurni u pozdanost informacije da je policijski službenik putnicima na Jarinju juče nešto pre podneva saopštio da će pri povratku biti sprovedeni u karantin, jasno smo se ogradili da toj informaciji nedostaje zvanična potvrda, uključujući i to da smo znakom pitanja naznačili nedostatak potvrde sa zvanične adrese u samom naslovu teksta. 

Štaviše, vest je kasno sinoć i dopunjena informacijom, posebno odvojenom u antrfileu: „U međuvremenu, kako je dan odmicao, putnici koji su prelazili preko Jarinja svedočili su za naš portal, da su prošli standardno, uz proceduru kao i prethodnih dana, samo merenje temperature, ili savet da ostanu kući na dve nedelje“.

Našu vest još jednom možete da pročitate ovde: Putnicima na Jarinju rečeno da će pri ulasku na Kosovo morati u Prištinu u karantin?

Komentar uredništva:

Iako se KoSSev tokom svog petogodišnjeg rada do sada oslanjao skoro isključivo na zvanične potvrde (ukoliko to nisu bile novinarske forme ili one vesti za koje nije bila neophodna potvrda nadležnih organa), uprkos brojnim pritiscima da se do takvih potvrda dođe, odnosno poslovične neažurnosti brojnih insititucija i ignorisanja da se transparentno komunicira sa javnošću, a usled snažne potrebe javnosti da u borbi protiv pandemije koronavirusa, ona dobije blagovremene informacije koje se najneposrednije tiču njihovog svakodnevnog života i potreba, doneta je odluka da se jučerašnje iskustvo putnika sa Jarinja objavi, uz pridržavanje profesionalnih standarda: svedočenje sa terena, višestruka provera izvora, obraćanje zvaničnim institucijama, procena važnost teme i vremena, te praćenje teme.

KoSSev će nastaviti na isti način da se odgovorno ponaša, zalaže za interes javnosti i ne štedi svoje resurse u borbi za pravovremenu, objektivnu i tačnu informaciju, čak i onda kada je zabeležimo na terenu, a bude joj nedostajala zvanična potvrda.

Stoga se pridružujemo apelu Novinaraskog udruženja Srbije prema političarima i nadležnim organima da daju potpune informacije u borbi protiv pandemije gripa, i naglašavamo da informacije pre svega treba da budu tačne i pravovremene.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi