Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinarima uručene optužnice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 10. 2011.

Izvor: Politika

Novinarima uručene optužnice

U Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu juče je uručena optužnica Miloradu Bojoviću, glavnom i odgovornom uredniku (ovih dana ugašenog) novosadskog dnevnog lista „Nacionalni građanski”, koji se zajedno sa Jelenom Spasić, dopisnicom iz Beograda, tereti za odavanje službene tajne i pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Dvoje novinara će odgovarati pred sudom zbog teksta pod naslovom „Državni organi potpuno nespremni za rat” od 6. juna, u kojem su preneti delovi „Izveštaja o stanju priprema za odbranu Srbije”.

Radilo se o poverljivom dokumentu (sa oznakom službene tajne), koji je u neizmenjenom obliku stigao na zaatvorenu sednicu Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, i to nakon pet dana pošto ga je novosadski list objavio!

Sudski progon novinara, koji su odbili da saopšte izvor podataka, naišao je ovih dana na oštru osudu kako domaćih (UNS, NUNS, NDNV), tako i međunarodnih novinarskih udruženja (IFJ, EFJ).

Peticiju UNS-a do sada je potpisalo preko 320 kolega.

Jučerašnje uručenje optužnice u Novom Sadu takođe je privuklo veliku pažnju elektronskih i pisanih medija, a kolege koje su se solidarisale sa Bojovićem i Spasićevom ispred suda su držali transparent sa napisom „Svi smo mi državni neprijatelji”, ukazujući da se u situaciji u kojoj su dvoje optuženih već koliko sutra može naći svako ko se u Srbiji bavi novinarskom profesijom.

– Poenta izveštaja, a time i objavljenog novinskog teksta, jeste da naša zemlja nije spremna za rat. Podizati optužnicu zbog odavanja takve „tajne” protivi se elementarnoj logici – kaže Bojovićev pravni zastupnik Dragoljub Martinović.

On navodi da je materijal koji je objavljen u „Nacionalnom građanskom” bio dostavljen poštom poslanicima Skupštine Srbije.

– Mada Zakon o javnom informisanju štiti izvor informacija, ovde se traži da on bude imenovan, što predstavlja vraćanje unazad u pravima na slobodu štampe – rekao je Martinović, koji ističe da Bojović i Spasićeva nikada nisu saslušani u statusu osumnjičenih, već je optužnica podignuta po hitnom postupku, bez istrage, iako im se na teret stavljaju veoma teška krivična dela.

Optuženi novinar Milorad Bojović je istakao da ni pod kakvim pritiscima neće odati izvor informacije, a ukoliko bude osuđen i iscrpi sve mogućnosti pravnog leka, za zaštitu će se obratiti međunarodnom Sudu u Strazburu.

Miroljub Mijušković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi