Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Perini pajtaši u Frankfurtu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 10. 2011.

Izvor: www.vesti-online.com

Perini pajtaši u Frankfurtu

U Frankfurtu je oktobar mesec knjige. Uz Sajam knjiga održavaju se brojne književne manifestacije naših klubova i udruženja.

Prošlog vikenda prvi su se "oglasili" članovi Srpske književne radionice iz Frankfurta na svojim tradicionalnim 24. Oktobarskim kulturnim susretima. Susrete su otvorili pesnici Radovan Bajić i Radosav Ignjatović.

Zdravica dijaspori: Jovica Nikolić

Gost susreta bio je Jovica Nikolić (54) novinar i železnički radnik iz Lapova. Nikolić je pre nekoliko meseci upoznao članove SKR iz Frankfurta na jednoj književnoj večeri u Beogradu. I on je sa svojom železničkom kapom stigao u grad na Majni, a ovo veče je bilo posvećeno njemu.

Bila je to promocija njegove knjige "Perini pajtaši" u kojoj je uspeo da slovom P, koristeći ga kao početno slovo za svaku reč u knjizi, ispriča život jedne varoši i njenih žitelja.

To su dirljive priče o sudbinama običnih ljudi iz lapovskog kraja satkane od 2.765 reči, bez psovki. Knjiga dostojna Ginisa. Umeće autora i svojevrsna duhovita igra reči naišla je na topao prijem kod ljubitelja pisane reči u Frankfurtu. Autor je nazdravio dijaspori čašicom šljivovice i svojom železničarskom kapom i pripovedanjem kao da je sa sobom doneo deo Srbije u Frankfurt.

Jovica, kome su i deda i otac takođe radili na železnici, što je u Lapovu čest slučaj, jer je poznato železničko čvorište, je prvi put u Nemačkoj. Pitali smo ga na kraju kako mu Nemačka, u stvari Evropa, izgleda izbliza, a on kaže da mu se utisci još nisu slegli i sa osmehom odgovara: "Ne izgleda loše, dobro je, dobro".

U programu su učestvovali i doprineli da ovo veče bude izuzetno ugodno, muzičari Tomislav Čekerevac (harmonika), uz gitaru je pevao Filip Radukić, a stare srpske pesme pevala je etno-grupa Koreni.

Antrfile: Lokosi iz Mlake

Jovica Nikolić živi u Lapovu u ulici "Čika Dače" u naselju Mlaka, a čika Dača je inženjer Danilo Stojanović, otac srpskog fudbala, koji je 14. septembra 1903. godine doneo prvu fudbalsku loptu u Srbiju i kasnije bio doživotni počasni predsednik beogradske Crvene Zvezde, sve do smrti 1967. godine. Čika Dača je bio njegov komšija u Lapovu i uvek ga se rado seća.

- Njemu ću posvetiti svoju sledeću knjigu, koja će se zvati "Lokosi iz Mlake" - kaže Jovica.

Nagrade u novembru

Ove godine na književnim susretima zbog nekih tehničkih grešaka oko slanja, prijema i isporuke radova nisu dodeljene tradicionalne Oktobarske književne nagrade. Uručenje nagrada biće obavljeno 11. novembra.

B. Popović


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi